– Just nu har vi väldigt många spelare i seniortruppen, därför har vi också ett lag anmält till division 4, säger Kenneth Eriksson. Foto: Huddinge Bandy

Huddinge Bandy har svårt att locka ungdomar

Av Lukas Henningsson
I ett idrottslandskap där bandyn inte besitter någon högre plats i näringskedjan jobbar Huddinge Bandys ordförande, Kenneth Eriksson, under de förutsättningar som han har. – Om jag kollar i stadgarna är vår målsättning att ha ett seniorlag i division 1. I verkligheten ansér jag dock att det är ungdomsverksamheten som är viktigast, säger Kenneth Eriksson.

Huddinge Bandy spelade föregående säsong i division 2 Stockholm. Denna säsong spelar man division 3. Det efter att bandyförbundet gjort om division 2 till en ungdomsserie som gjort att seniorlagen har fått flytta på sig.

 

Just nu är framtiden relativt oviss. Serien är parkerad tillsvidare och man inväntar nytt beslut i frågan. Den 19 november ska bandyförbundet tillsammans med folkhälsomyndigheten avgöra om det är säkert ur ett hälsoperspektiv att starta division 3 Stockholm.

– Just nu är det oklart när vi ska spela. Min gissning är att vi spelar alla seriematcher i februari, förhoppningsvis så hittar man en lösning, säger Kenneth Eriksson.

 

Ekonomin för att bygga ett lag som är kapabelt till att klättra genom divisionerna finns inte. Istället bygger man underifrån med egenfostrade ungdomsspelare, vilket man nu har problem med att göra.

– Som det ser ut just nu så får vi inte in tillräckligt med barn i bandyskolan, vilket gör att vi inte kan bygga vårt seniorlag underifrån. Då kan vi inte heller bygga en långsiktig målsättning för seniorlaget. Utan våran målsättning just nu är att få rull på bandyskolan, säger Kenneth Eriksson.

 

Bandyskolan har inte lika många spelare som klubben vill att de ska vara, trots det ser ändå Kenneth Eriksson positivt på kommande säsong.

– Just nu har vi väldigt många spelare i seniortruppen, därför har vi också ett lag anmält till division 4. Vi har också ett samarbete med bandyklubben GT76 som vi kan låna ungdomar från för att ge dem erfarenhet inom seniorbandyn.

 

Till skillnad mot majoriteten av Sveriges idrottsklubbar så har Huddinge Bandys ekonomi inte påverkats av den rådande coronapandemin. Klubbens ekonomi bygger inte på publik och sponsorintäkter.

– Vi lever på medlemsavgifter då vi inte har några publikintäkter. Alla jobbar ideellt också så vi ser ingen skillnad alls. Herrlaget är i princip självförsörjande, de betalar själva för sina istider. Vår ekonomi läggs främst på ungdomsverksamheten, säger Kenneth Eriksson.