Fredrik Rådbjer, målvakt för IFK Tumba. Foto: Privat

"Jag är stolt över att vara ifrån Tumba"

Av Moa Oja Lindblad
Hockeymålvakten Fredrik Rådbjer har spelat för de amerikanska lagen Cheyenne Stampede och Marian University. Hans tid i USA var givande men han har alltid haft sina rötter i IFK Tumba.

Fredrik Rådbjer berättar för Nytt i Flempan att Tumba betyder väldigt mycket för honom.

– Många tror att jag ser Tumba som ett problemområde på grund av den ökade mångfalden, men jag älskar den. Det får mig att känna mig mer välkommen.

Fredrik förklarar att det känns som han representerar Tumba, han värderar människors lika värde oavsett vad de har för bakgrund, etnicitet eller hudfärg. Att mångfalden har ökat verkar några i Fredriks närhet se som ett problem, vilket han själv har svårt att förstå.

– Tumba är hemmakänsla, jag kan alla områden i Tumba. Jag har min familj här och jag skaffade mina första vänner i Tumba, säger Fredrik.

När han var i USA och spelade var han stolt att vara ifrån Tumba.

 

 

Fredrik Rådbjer känner sig hemma i IFK Tumba. Foto: Moa Oja Lindblad

 

Rötterna i IFK Tumba

Fredriks hockeykarriär började i IFK Tumba. Fredrik är son till Ulf Rådbjer, en av Sveriges mest omtalade hockeydomare. Ulf lockade F redrik som liten till ishallen i Tumba. Han kommer från en familj med stort hockeyintresse. Fredrik började på skridskoskola när han var 5–6 år gammal men började spela i ett lag när han var 7–8 år gammal. Hockey var dock inte det självklara valet till en början för Fredrik.

–Jag spelade faktiskt både hockey och fotboll som liten, många i mitt umgänge tyckte nog att jag var en bättre fotbollsmålvakt än hockeymålvakt. Jag följde mitt hjärta och gjorde det jag tyckte var roligast, därför stannade jag kvar i hockeyn.

 

Anledningen till att Fredrik just valde att vara målvakt var att hans pappa dömde många matcher i VM och EM och Fredrik åkte runt mycket med honom när han var liten. Han tyckte alltid att målvakterna stack ut och såg obehagliga ut,och inspirerades till att själv vilja bli målvakt. Fredrik beskriver IFK Tumba som en väldigt välskött förening som tar hand om sina spelare. Han är just nu inne på sin tredje säsong med A-laget.

 

Nöjd med tiden i USA

Fredrik Rådbjer både spelade och studerade under sina fem år i Wisconsin, USA. Under sitt första år i USA bodde Fredrik hos en värdfamilj och spelade för juniorlaget Cheyenne Stampede. Därefter drog han igång med studierna, sports and recruitment och marketing. Under sin studieperiod spelade han även för Marian University.

– I collegeligan representerar man skolorna, det är helt annorlunda jämfört med i Sverige. I USA känns det mer på allvar och det var väldigt kul, säger Fredrik.

Under sin tid i USA träffade han många nya vänner och sin kärlek, som bor tillsammans med honom i Sverige.

 

Covid-19 stoppar möjligheterna

IFK Tumba skulle precis kvala in till Division 1, men det satte Covid-19 stopp för.

–Hela laget såg så mycket fram emot att klättra upp i ligan och in i Division 1, men i och med corona ställdes alla matcher in och det kändes som ett rejält bakslag, berättar Fredrik.

 

I och med de nya restriktionerna som kom för några veckor sedan har allting pausats inom hockeyn. De får inte träna i hallen tills åtminstone den 20 november. Trots detta är Fredrik väldigt positiv inför framtiden.

– När jag väl går inför något så går jag in för det helhjärtat. Jag ser hellre möjligheter än problem, säger Rådbjer.

 

 

Fredrik Rådbjer känner sig optimistisk inför framtiden. Foto: Privat