Huddinge Baskets herrlag var taggade för ny säsong - sen kom nya restriktionerna. Foto: Huddinge Basket

Pandemins påverkan på Huddinge Basket - "Vi har gjort helt rätt"

Av Lennart Sörnsen
Vi har pratat med Fredrik Thavenius, tränaren för Huddinge Basket om den förändrade situationen för sporten i coronatider.

Ni har fått ställa in all verksamhet fram till den 19 november för herrlaget, hur ser ni till att alla spelare håller sig i form?

– Vi har digitala möten där vi uppdaterar varandra om läget. Det är viktigt att hålla kontakten med varandra, särskilt då vi har många nya i laget. Spelarna har själva valt hur de vill träna, de är rutinerade nog för att veta vad som krävs. Vissa springer mycket, andra tränar på utegym eller har gymlösningar på arbetsplatser eller skolor, så det är ganska brett.

Hur har ni hanterat situationen tidigare?

– Vi har fått träna i grupp först ute, sen i hall men utan kontakt. Vi har gjort helt rätt. Jag vet att det finns andra föreningar som inte höll sig till reglerna, utan att vilja peka finger åt någon. Där känner jag att vi har gjort rätt hela vägen.


Hur viktig är publik inom basket och hur har det varit att spela utan publik?
– Det blir lite tomt. Men det är mest tråkigt för barnen som tycker det är skitkul att spela basket, det är viktigt för dem att ha förebilder inom föreningen. Man brukade drömma i barndomen och det är ett viktigt steg i utvecklingen. Vi som lag känner inte av det på samma sätt.


Hur ser du på era chanser inför säsongen? Vad siktar ni på?
– Grabbarna har siktat högt och vill spela kval till superettan.


Har målen för säsongen påverkats av corona-situationen?

– Det har inte påverkats, känns dumt att ändra på. Men vi vet ju inte hur länge detta pågår, då kanske man får göra en ny bedömning och vara mer realistisk. Vi vet i dagsläget inte hur det blir med matcherna som inte spelas.

Läs också: