Lagkaptenen Sanna Nygårds vill visa att Segeltorp hör hemma i de högre divisionerna. Foto: Ulf Eriksson

Segeltorp till division 1 - "Oerhört starkt av laget"

Av Fredrik Surell
Säsongen 2020 slutade med serieseger för Segeltorps damer. Nästa år blir det spel i division 1 för första gången i föreningens historia. Huvudtränare Viktor Vilhelmsen och lagkapten Sanna Nygårds berättar om segersäsongen och blickar framåt.

Segeltorp avslutade säsongen på en förstaplats i division 2. Efter nio matcher hade de fått ihop sju segrar, ett kryss och en förlust. Viktor Vilhelmsen blev huvudtränare i klubben 2015 - då hade man precis åkt ner till fjärde divisionen. Efter fem år har Segeltorp sakta men säkert tagit sig upp genom seriesystemet.

– Jag själv har tyckt att vi varit så pass bra att vi ska kunna spela i division 1. Det har vi lyckats med nu, och det känns skönt. Det var oerhört starkt av laget att ta sig igenom en så svår säsong på sättet de gjorde, säger Viktor Vilhelmsen.

Lagkapten och mittback Sanna Nygårds har spelat i Segeltorps IF sedan sexårsåldern. Det kommer även bli första gången hon spelar i division 1.

– Det känns häftigt, och kommer bli riktigt kul, säger Sanna Nygårds.


Krånglig säsong

Coronapandemin resulterade i en ovanligt lång försäsong och en frustrerande väntan på seriestarten. Möjlighet att spela träningsmatcher fanns inte och spelarna fick träna mycket fys.

– Det var svårt att hålla motivationen uppe när man bara tränade utan att få spela matcher, säger Sanna. När serien till slut drog igång i juni beslutades det att den skulle spelas som enkelserie, med nio matcher istället för arton. Att spela enkelserie var tråkigare, menar Sanna. Det var även en betydligt större utmaning än om serien spelats med dubbelmöten som normalt.

– Vi fick en mycket större press på oss eftersom varje match verkligen gällde något. Vårt mål var att avancera till division 1, därför behövde vi ha inställningen att gå för vinst varje gång.

Utmaningar väntar

När det kommer till att spela i division 1 är Sanna förväntansfull men realistisk.
– Det blir en utmaning, men också väldigt spännande. Jag kan tänka mig att målet blir att försöka hänga kvar till en början och visa att vi hör hemma i division 1. Vi får inte ha för höga krav i början, men vi måste tro att det kommer gå bra.

Att spela i division 1 är i sig en stor utmaning, men det är inte den enda som väntar Segeltorps damer. Coronapandemin påverkar många idrottsföreningar, och på grund av de nya restriktionerna väntar sig Viktor en knepig försäsong.

– Vi har en tunn trupp just nu och måste få in nya spelare trots restriktioner och träningsförbud. Vi hoppas att vi snart kan börja träna igen, åka på träningsläger och ladda upp inför nästa år, men vi vet inte om vi kommer få göra det. Vi har en stor tro på oss själva men det är klart att det kommer bli tufft.