Ett av Stuvsta Ifs ungdomslag möter Rågsveds IF. Foto: Stuvsta IF

Stuvsta IFs närvaro ökade i våras trots covid-19

Av Johan Bjernevall
Idrotten har drabbats på många sätt av corona med inställda turneringar och minskad publik, vilket också påverkat klubbarnas ekonomi. Men hos Huddinges föreningar har närvaron ökat. Stuvsta IF som hade mest närvaro i Huddinge under våren har ökat med 6000 deltagartillfällen mot förra året. Sportchefen Robert Axén berättar varför.

Riksidrottsförbundet (RF) delar ut det statliga idrottsstödet (LOK) till idrottsföreningar baserat på hur många deltagare som varit med träningar och matcher. I Huddinge har närvaron legat i snitt mellan 5700 till 6000 deltagartillfällen per förening de senaste tre åren. I år har den siffran ökat och ligger på 6487 deltagartillfällenStuvsta IFs fotbollslag låg på en andra plats i listan över närvaro på föreningar i kommunen förra året, men har i år de ökat med ungefär 6000 deltagartillfällen och tagit över förstaplatsen. Stuvsta Ifs sportchef Robert Axén berättar att laget har gjort en analys kring varför de har ökat närvaron så mycket under corona-våren.
 

Varför tror du att ni har ökat närvaron under våren trots corona?

– Covid har haft en positiv effekt då fler har varit friska och färre har åkt iväg. Nästan alla kommer på matcherna då de inte får besöka sina morföräldrar och farföräldrar eller åka på semester, säger Robert Axén.

Vad menar du med att fler har varit friska under våren?

– Corona har gjort så att andra sjukdomar som är vanliga bland barn har minskat. Bland annat var vinterkräksjukan betydligt mindre utbredd jämfört med andra år.

 Att begränsningen på resandet haft en stor påverkan på klubbens ökade närvaro har Robert Axén ett tydligt exempel på.

– Vår fotbollsskola som vi anordnar i mitten av juni har tidigare haft rekord på 180 deltagare. Nu var vi tvungna att utöka den till fler idrottsplatser och hade över 250 deltagare. Detta beror bara på covid-19 och att familjer inte rest iväg på utlandssemestrar.

Det finns dock en annan orsak som inte har med covid att göra som Robert Axén också tror kan ha påverkat att fler kommer på träningarna. Det är klimatförändringarna och den milda vintern som har gjort att klubben har kunnat träna utomhus. Annars brukar vintern vara ett problem för Stuvsta IF, då de inte har tillgång till uppvärmda planer eller inomhushallar (konstgräs) som de kan utnyttja.

– Tack vare den milda vintern så har vi kunnat använda vår, ej vinterunderhållna, hemmaplan (Stuvsta IP) under hela vintern och i princip har inga träningar ställts in. Dessutom har flera av de yngre lagen velat träna utomhus jämfört med andra år och vi har haft fler träningar, säger Robert Axén.

Nu har vi mest pratat om träningar men hur har vårens utbrott påverkat lagens matcher?

– Covid-19 hade relativt liten påverkan på Stuvsta IF normala seriespel för våra lag diverse de flesta lag har kunnat genomföra de flesta matcher. Endast våra seniorlag har fått vårens matcher inställda, samtidigt har de kunnat träna mer.

Även om Stuvsta har haft fler deltagare än tidigare under corona-våren har de tappat intäkter då turneringar blivit inställda.

– Bland annat egna turneringar, men framförallt sommarturneringar har blivit inställda. Då man inte får stöd för flera matcher under en dag, så påverkar inte turneringarna LOK-stödet så mycket. Men tyvärr drabbar det ändå intäkterna till föreningen då vi måste ställa in turneringar som vi arrangerar.