Mitku om motgångarna och framtiden som fotbollsproffs

Av Arvid Nörgård
Vid elva års ålder började Mattias Mitku spela fotboll med sina klasskompisar i IFK Tumba. Framgångarna tog honom till Huddinges utvecklingslag. Efter ett dubbelmöte mot Djurgården erbjöds han att provträna för klubben. Dryga fyra år senare möter Nytt i Flempan Mattias Mitku i hemorten Tumba. Han har nu skrivit på ett lärlingskontrakt och debuterat för Djurgårdens A-lag.

Mattias Mitkus resa genom ungdomsleden i Djurgården till A-lagsdebut har varit brokig. Trots sin unga ålder har Mitku genomgått många svårigheter för att ta sig till debutmatchen mot Malmö FF i oktober. Från perioder då han inte fått spela alls, till flera månaders paus från fotbollen. Nu har han skrivit på ett lärlingskontrakt för Djurgården, som sträcker sig till december.

– Första året i Djurgården utvecklades jag mycket, men jag hade svårt att visa mina styrkor. Jag var ingen skolad fotbollsspelare och det var många nya i laget som slogs om spelplatser, säger han.

Stora motgångar

Åren därpå började Mattias Mitku anpassa sig till sin nya klubb, men de stora motgångarna kom 2019. Han hade svårt att få speltid i U19-laget. Pappans död i början av året innebar ett par månaders paus från fotbollen. Han blev inte heller erbjuden det lärlingskontrakt han kom att skriva på ett år senare.

– Det var jobbigt mentalt och det gick dåligt i skolan, säger han och fortsätter: Jag försökte vara stark och göra pappa och resten av familjen stolt genom fotbollen. Det var det pappa ville, att jag skulle kunna leva på fotbollen.

Efter sin paus kom Mitku tillbaka till fotbollen och Djurgårdens U19-lag. Framåt sommaren 2019 fick han till och med träna med A-laget, men något kontrakt erbjöds inte. Han hade nu ett år på sig att imponera i U19-laget.

– Jag tänkte: “Jag kanske inte hamnar i A-laget nu, men jag ska göra det bra så jag har chansen att hamna i en bra klubb efter Djurgården”. Jag utvecklades mycket och fick mycket beröm av tränarna i A-laget.

Nytt i Flempan träffar Mattias Mitku i hemorten Tumba. Foto: Arvid Nörgård


Erbjuds kontrakt och gör debut

Efter en träning kommer klubbens sportchef Bosse Andersson in i omklädningsrummet och berättar för Mattias Mitku att han ska sitta på bänken i matchen mot Elfsborg. För att vara med i A-lagstruppen på matchdag krävs ett lärlingskontrakt. Kontraktet blev Mitkus första på professionell nivå. Det var dock inte i Elfsborgsmatchen debuten kom. Den kom först i 3-2-vinsten mot Malmö i oktober när han för första gången blev inbytt.

– Jag kommer in på plan i underläge och vi vänder matchen. Men jag skulle inte säga att det är på grund av mig vi vinner, säger Mitku med ett lätt skratt. Det var stort faktiskt, att få göra debut mot Sveriges just nu bästa lag. Jag var inte alls beredd på det.

 

"Vill slå igenom i Djurgården"

Även i söndagens derby mot AIK fick Mitku speltid. Djurgården förlorade med 1-0, men för Mattias Mitku var det stort att få visat förtroende från tränarna. Han befinner sig nu i en bra sportslig period. Diverse hinder har han lämnat bakom sig, och han ser positivt på framtiden som elitsatsande fotbollsspelare. Siktet är högt och ambitionerna många när Mattias Mitku blickar framåt.

– Mitt kontrakt går ut i december. Jag hoppas kunna förnya det till ett riktigt A-lagskontrakt och slå igenom i Djurgården. Jag vill göra mål, spela mycket, vinna matcher. Långsiktigt vill jag gärna ut i någon av Europas stora ligor och försöka göra det bra där.