Flemingsbergsskogens våtmark är en färgklick i det novembergråa vädret. Foto: Fredrik Surell

Huddingenaturen erbjuder tillflykt under pandemin

Av Fredrik Surell
De nya restriktionerna gör det lätt att fastna inomhus. Huddinges natur har dock mycket att erbjuda den som behöver motion och frisk luft. Huddinges friluftsexperter tipsar om aktiviteter och fina områden.
Vill man vara med på en aktivitet som anordnas av Friluftsfrämjandet kan man kontakta aktivitetens ansvarige, men det enklaste är att gå med i Friluftsfrämjandet. Då kan man själv anmäla sig till den aktivitet man vill vara med på.
Är man intresserad av Naturskyddsföreningens aktiviteter, eller vill vara med och engagera sig i miljöfrågor som rör Huddinges natur, kan man kolla närmare på Naturskyddsföreningens hemsida.

Huddinge kommun innehåller hela 12 naturreservat, så det finns mycket att välja på för den som är sugen på att ge sig ut i naturen. Områdena lämpar sig för träning, fågelskådning, längre vandringar eller kanske bara en lugn promenad med hunden.

Monica Palm är vandringsledare på Friluftsfrämjandet i Huddinge. De erbjuder vandringar både i och utanför kommunen. Oftast äger vandringarna rum under större delen av året, från mars till december, beroende på väderleken.

– Vi samlas och går ut och genomför vandringen tillsammans och ser på vacker natur. Det fungerar trots restriktionerna eftersom vi är utomhus och håller god distans. Härnäst ska vi se på Orlångens naturreservat.

 

Många aktiviteter året om

Under vintern anordnas skridskoåkning om isarna lagt sig. Det finns även flera skidaktiviteter. En annan organisation som anordnar friluftsaktiviteter är Naturskyddsföreningen i Huddinge. Just nu arbetar de på programmet för nästa år, som förväntas komma ut i januari.

 

Alexandra Blomqvist är ordförande i Naturskyddsföreningen Huddinge.

– Jag tycker att Huddinge har väldigt fin natur generellt. Det finns mycket att välja på, det beror lite på vad man är ute efter. Jag själv brukar hänga mycket vid Mörtsjön och vid Gömmaren, de är mina favoritställen. Där är det fint året runt.

Alexandra Blomqvist tipsar om sina favoritställen i Huddinge. Foto: Privat

 

Nytt i Flempan har utforskat tre av Huddinges naturreservat: Flemingsbergsskogen, Gömmaren och Orlången.
 

Flemingsbergsskogen

Ett lättillgängligt naturområde med utegym och ett friluftsspår på 15 km. I våtmarksområdet kan man se många olika fågelarter. Naturreservatet ligger nära Flemingsbergs pendeltågsstation och busshållplatserna i Solgård och Gladö Kvarn.

Flemingsbergsskogens friluftsspår ligger nära centrum och passar bra för den som har spring i benen. Foto: Fredrik Surell

 

Gömmaren

Ett av Alexandras favoritställen. Gömmarens naturreservat ligger strax söder om Kungens kurva. På sommaren finns möjlighet för bad men nu när vinterkylan börjat smyga sig på lämpar sig reservatet bättre för en lugn promenad.

Gömmaren har ett namn som passar väl. Det är en fridfull och rogivande plats. Foto: Fredrik Surell
 

Orlången

Huddinges största naturreservat är Orlången på 1 500 hektar. Här finns mycket öppna ytor med åkrar och betesmark. Under vår, sommar och höst är Orlången perfekt för vandring och promenader och på vintern går det också att åka längdskidor där.

Orlångens öppna vyer passar perfekt för den som vill komma ifrån stadsträngseln. Foto: Fredrik Surell
 

 


Karta över naturreservaten