– Pengarna kommer delas mellan de olika ungdomslagen, säger Fredrik Nilsson, föreningskonsulent i Huddinge IF. Foto: planet_fox/Pixabay

Tiotusentals kronor till Huddingelagen i årets Gräsroten

Av Arvid Nörgård
Resultatet för årets Gräsroten är här. 24 föreningar i Huddinge får totalt 122 268 kronor i syfte att stötta den lokala ungdomsidrotten. I år hamnar summan på 45 miljoner kronor, som delas ut mellan landets föreningar.

Svenska spel delar årligen ut tiotals miljoner kronor till olika idrottsföreningar i landet. Syftet är att främja ungdomsidrotten. Hur mycket varje förening får bestämmer Svenska spels kunder, som röstar på den organisation de önskar ska främjas.

 

Tidigare i veckan släppte Svenska spel listan över vilka föreningar som får ta del av dessa 45 miljoner, och hur mycket de får. Flera föreningar baserade i Huddinge får tiotusentals kronor vardera. En av dessa är Huddinge IF, som tack vare över 500 röster får 15 689 kronor.

– Pengarna kommer att delas mellan de olika ungdomslagen. De ska gå till hela ungdomsverksamheten, säger Fredrik Nilsson, föreningskonsulent på Huddinge IF till Nytt i Flempan.

 

Gräsroten har delats ut årligen sedan 2013 och Huddinge IF är ett av de lag som tilldelats en summa varje år sedan start. I år gjordes en förskottsutbetalning i april, för att underlätta ekonomiskt för ungdomsidrotten under pandemin. Då fick Huddinge IF drygt 7000 kronor utbetalt.

 

Det finns ingen tydlig konkret plan för vad exakt pengarna från Gräsroten ska gå till i Huddinge IF. Fokuset ligger delvis på driftskostnader som uppstår vid organiserande av ungdomsidrott. Något som skulle kunna finansieras är Huddinges fotbollsskola, som verkar ha varit populär under senare år.

– Fyra till sex lag kommer bildas inför 2021 från 2014-kullen. De är till stor del från fotbollsskolan. En del av pengarna kommer såklart att gå dit, säger Fredrik Nilsson.

 

Den Huddingeförening som får mest pengar av Gräsroten är Huddinge IK. Nytt i Flempan försökte kontakta klubbchef Darryl Finnell, som via sms hälsade att han inte hade något att kommentera om pengarna. Andra organisationer i Huddinge som tar stor del av Svenska spels bidrag är bland annat Segeltorp IF och Stuvsta IF, som även de får över 10 000 kronor var.
 

 

Idrotter topp 10

 

De 10 populäraste sporterna för initiativet Gräsroten 2020. Foto: Svenska Spel