Melissa Besara håller en fotboll i händerna.

Hon gör fotbollen till en trygg plats för Tumbas tjejer

IFK Tumba hade inte haft ett flicklag på nästan 13 år när Melissa Besara tog på sig ledartröjan. Hon har prisats för sitt engagemang och fortsätter att arbeta för att stärka unga tjejer – både på och utanför planen. I år ledde hon det nya damlaget till serievinst.

Konstgräset står orört på Storvretens BP. Det har bildats vattenpölar på vissa ställen. Melissa Besara klagar på de otympliga bootsen när hon plockar upp bollen och kickar. Ändå ser det ut som om hon aldrig gjort något annat. Den här planen är hennes andra hem.

     De senaste åren har Melissas arbete med att stärka unga tjejer genom fotboll i IFK Tumba uppmärksammats med både lokala priser och nationella nomineringar. Senast blev hon utnämnd till Botkyrkas ledare 2020 för sin roll som både coach och mentor åt yngre tjejer. Hon berättar att hon blivit lika chockad varje gång - fotbollen är ju självklar för henne. Men utmärkelserna motiverar.

     – Det blir en morot för mig att fortsätta, ett bevis på att det jag gör är bra.

 

Skada ledde till tränarroll

Det började med en skada som tvingade artonåriga Melissa Besara av fotbollsplanen efter nästan 15 år. Hennes pappa uppmanade henne att gå en ledarutbildning när fotbollsskorna ändå, temporärt, låg på hyllan.

     – Han ville väl få mig att bli tränare som honom, säger hon och ler.

Sen flöt allt på och hon fick frågan om att börja träna ett nytt lag i IFK Tumba – det första flicklaget på nästan 13 år. I början var det fyra tjejer på träningarna och de som kom hade knappt rört en fotboll innan.

     – Vi fick börja från ruta ett, säger Melissa.

Idag, sju år senare, är hon ansvarig för hela damverksamheten i klubben och det saknas bara några få årskullar på flicksidan. Målet är att fylla luckorna.
     Ett lyckat samarbete har inletts med Storvretskolan som har en fotbollsprofil och intresset för sporten har ökat hos Tumbas tjejer. Men det viktigaste för Melissa är att stärka de unga spelarna, inte bara sportsligt, utan som individer.

     – Du ska ha en bra självkänsla utanför planen, det kommer att göra en större skillnad i spelarnas liv, säger hon.
     Hon upplever att fotbollen i allmänhet, och laget i synnerhet, är ett ”safe space” för många spelare. Alla har inte en familj som de kan prata med när de inte mår bra och då är ledaren viktig menar Melissa. Någon som ser och finns där om något händer.

 

Barn och unga i fokus

Melissas engagemang för barn och unga återspeglas i allt hon gör. Hon pluggar till gymnasielärare, är vikarierande politisk sekreterare i Socialdemokraterna i Botkyrka, sitter i kultur- och fritidsnämnden i kommunfullmäktige och jobbar i leksaksbutik. Hon är också tillbaka på planen som lagkapten och lagledare i IFK Tumbas nya damlag.

     Den yngsta spelaren är 16, den äldsta är 36. Vissa är stjärnspelare som spelat i OS med Nigerias landslag, andra spelade nyss sin första säsong i ett seniorlag. Hon beskriver det som en udda trupp som i år vann serien – obesegrade.

 

Vad utmärker ert lag?

Melissa tänker efter en stund.

     – En bra gemenskap, vi är ett väldigt speciellt lag, säger hon.

     – Vi är en grupp krigarsjälar som kämpar in i det sista.

Hon kastar bollen framför sig, tar sats och skjuter.