Utsikt över ett vattenbryn i skogen

Att vistas i naturen har positiva hälsoeffekter. Foto Åsa Sjöberg

Naturen ger kraft i coronatider

Medborgarna i Huddinge har turen att omges av skog, som Orlångens-, Paradisets och Flemingsbergsskogens naturreservat. Vill man njuta av en hisnande utsikt över Mälaren är det bara att välja en stig, bland de trehundra år gamla tallarna, och ta sig upp till toppen på Korpberget. Vi behöver naturen för att må bra, menar forskaren Olof Olsson.

Många söker sig till naturen kring Huddinge för att få ro och styrka under pandemin.
– Skogen är ju till skillnad från gymmet helt gratis, säger Olof Olsson som har doktorerat på skogen som njutning och kraftkälla vid Umeå universitet.

I sin avhandling ”Out in the wild – Studies on the Forest as a recreational resource for urban residents” utvecklar Olof Olsson tanken ytterligare.

– Skogen nära bebyggelsen är så betydelsefull. Inte minst med tanke på att över hälften av alla skogsbesök sker just där. Skogen erbjuder något som den planerade parken aldrig kan göra. Vi behöver ha den vilda naturen tillgänglig för att vi ska må bra.

 

Skogsterapi

Olof Olsson får stöd av Fereshteh Ahmadi, som är professor i sociologi. När hon kom till Sverige från Iran i början av åttiotalet förundrades hon över svenskarnas känsla för naturen. Själv betraktade hon mer naturen som en vacker tavla att titta på liksom utifrån.

Numera känner hon dofterna och ser fåglarna och förundras av naturen på djupet. Hon föreslår att man inför naturträdgårdar runt sjukhusen, använder naturljud som fågelsång vid operationer och ägnar sig åt skogsterapi.

– Naturen har bevisligen en mycket lugnande effekt på människor, säger Fereshteh Ahmadi.

I sin avhandling om hur vi bäst hanterar svåra tider, som vid långvarig sjukdom, visar studierna att de 2 417 deltagarna föredrar vistelser i naturen, att lyssna på vind och fågelsång, att vandra i naturen och delta i aktiviteter utomhus.

 

”Inte störa – inte förstöra”

Claes Svedlindh från Naturvårdsverket hoppas att människor förstår värdet av att det finns skogsområden, som dessutom är skyddade. Långtifrån alla har upptäckt skogen som rekreationskälla.

– Många har bättre koll på Medelhavet och Thailand än på vår svenska natur!

Naturvårdsverket berättar på sin hemsida om allt som man faktiskt får göra i skogen. Men det finns en viktig regel som lärs ut redan i skolåldern: ”Inte störa – inte förstöra”. Och det passar ju bra för alla dem som använder skogen som rekreation. Det är ju inte bara vilda djur som behöver stillhet, utan även vi människor. Att regelbundet ta sig ut till närliggande skogar, kan vara den allra bästa investeringen i hälsan för alla Huddinge- och Botkyrkabor.