Människor med flygdrakar i händerna

Inget coronastöd för drakfestival

Nyligen presenterades de idrottsföreningar som får kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet för perioden juli till september. Stödet bygger på hur stor förlust föreningen gjort på grund av pandemin. I Huddinge och Botkyrka har flera föreningar fått stöd. Men Pakistanska cricket och kulturföreningen, som bland annat anordnar den populära drakfestivalen Basant Mela, blir utan.

Den 20 november meddelade Riksidrottsförbundet vilka föreningar som får kompensationsstöd för inkomstbortfall under corona och vilka som blir utan. Stödet ska delas ut proportionerligt mot förlusten som föreningarna har gjort under pandemin. En av de föreningar som blev helt utan stöd är Pakistanska cricket och kulturföreningen.

– Vi påverkas jättemycket, vi har förlorat jättemycket pengar det här året, säger Maqsood Khawaja som är ordförande i Pakistanska cricket och kulturföreningen.
 

Både cricket och drakflygning
Den drygt 20 år gamla föreningen höll i början enbart på med cricket och driver fortfarande laget Botkyrka cricket club för både vuxna och barn. Efter några år breddade föreningen sin verksamhet och håller nu bland annat yogakurser och anordnar olika event. Deras två största evenemang har dock båda fått ställas in under året på grund av pandemin. Matfestivalen Meena bazar, som hålls inomhus i Folkets hus i Hallunda, och den populära drakfestivalen Basant Mela på Brunna IP har genom åren lockat tusentals besökare.

– Vi sökte kompensation för drakfestivalen. Vi köper drakarna varje år från Pakistan. Men drakarna är fortfarande kvar i Pakistan, på grund av corona så går det ju inga flyg nu. Det var därför vi ansökte om kompensation, vi skickade allt underlag för kostnaden av drakarna, säger Maqsood Khawaja.

Varför de inte fått stöd tycker inte Maqsood Khawaja framgick i Riksidrottsförbundets motivering och han har hört av sig för att få en förklaring. Föreningen har fått låna pengar för att klara året men hoppas kunna genomföra festivalerna nästa år. Under tiden får de nöja sig med cricketträningarna som enligt Maqsood Khawaja lockar allt fler barn och ungdomar.

– Jag är själv lite förvånad, det intresserar så många ungdomar. Jag är jätteglad, föräldrar som ringer och säger att ”vår femåring vill testa”. Och vi fortsätter träningarna för barnen varje söndag i Fittja sporthall, säger Maqsood Khawaja.
 

Överpröva beslutet
I Huddinge och Botkyrka var det ytterligare 15 föreningar som sökte kompensationsstöd. Av dessa fick 13 föreningar beviljat stöd och den största kompensationen gick till Tullinge gymmixförening på 113 000 kronor. Botkyrka GOIF och Arameisk-syrianska idrottsföreningen blev precis som Pakistanska cricket och kulturföreningen utan stöd.

– Generellt sett finns det tre anledningar till att föreningar inte har fått stöd. Dels kan det bero på att föreningen från början inte kan visa underlag på förlorade intäkter. Det kan också vara så att handläggare har bett föreningar att komplettera sina ansökningar, vilket inte har gjorts i tid. Det tredje skälet kan vara att föreningen i sin ansökan inte sammantaget visar att de har haft en ekonomisk förlust. De kan ha tappat intäkter för ett inställt evenemang men samtidigt sparat pengar på inställda träningsläger eller tävlingar, säger Peter Eriksson som är verksamhetscontroller på Riksidrottsförbundet.

Det föreningar som blivit utan stöd kan göra är att överpröva beslutet. Då kollar Riksidrottsförbundet igenom ansökan igen. För tillfället är det runt 20 till 30 ansökningar som överprövas enligt Peter Eriksson.