Slalompjäxor och hockeyutrustning

Låna sportutrustning gratis i Botkyrka

Fritidsbanken i Botkyrka är som ”ett bibliotek med sport- och fritidsprylar”. Här kan du gratis låna utrustning för att testa på nya aktiviteter och sporter - för en skolutflykt till skridskobanan eller för en dag i skidbacken.

För en person som har letat sig ut till de avlägsna lokalerna i Tumba gäller det att lämna tillbaka utrustningen inom 14 dagar. Fritidsbanken kräver dock varken förseningsavgift eller ersättning om någonting råkar gå sönder. Marika Eklund är platsansvarig på Fritidsbanken i Botkyrka. Hon berättar för Nytt i Flempan att det vanligtvis går bra att skänka eller låna utrustning under ordinarie öppettider. Coronapandemin har dock ändrat förutsättningarna och just nu är det istället tidsbokning som gäller.

Inför de stundande jul- och nyårshelgerna tror Marika Eklund att hon kommer att ha fullt upp.
– Höjdpunkterna för utlån är under jul- och nyårshelgerna och sportlovet. Vi plockar ihop utrustning när vi fått ett mejl om lån och bokar in en tid. Vi försöker tillgodose önskemål om tider, men just nu är det mer pyssel för att få ihop det. De som hittills har hört av sig inför jul har varit glada, säger Marika Eklund.

Utstyrsel från både företag och privatpersoner

Den första Fritidsbanken startade 2013 i Forshaga kommun och sedan dess har konceptet spridit sig runt om i Sverige. Maria Eklund berättar att det främst är privatpersoner som skänker utrustning, men att även företag bidrar ibland.
– För något år sen fick vi sprillans nya alpinhjälmar från ett företag eftersom de hade fel färg och annars skulle slängas, säger Marika Eklund.

Tumba är en av 45 orter i Sverige som har en fritidsbank. Så småningom ska Tumba-lokalen flytta till en mer central plats med större utrymme. Visionen om att fritidsbanker ska finnas i varje svensk kommun fortsätter att driva på utvecklingen av fler uthyrningslokaler för sport- och fritidsprylar i landet.