Montage: En kvinna framför ett uppdukat bord utomhus

Åsa Sjöberg råder oss att flytta adventsfirandet utomhus. Foto: Åsa Söberg/Montage

”Duka upp till advent utomhus”

Flytta ut adventsfirandet i år! Inomhus är smittspridningen som störst, så varför inte ta vara på den krispiga luften och närheten till skogen.

Advent är latin och betyder ankomst. En dag när rimfrosten låg som silver på trädstammarna kom en inbjudan. Jag och gänget därhemma blev bjudna på adventsfirande. Innan vi hann tveka eller till och med tacka nej kom ett mess: ”Eftersom inget är som vanligt i år så välkomnar jag er alla till en annorlunda eftermiddag.

Där fanns också en saffranscheesecake med granatäpple, som smälte i munnen.

I söndags byltade vi på oss våra varmaste jackor och virade tjocka halsdukar runt hals och huvud. På plats möttes vi av kulörta lyktor upphängda i gran och tall hela backen ner mot raden av bostadshus. Några få personer minglade på behörigt avstånd bland buskarna, medan en rådjursfamilj försvann upp för slänten med sina vita rumpor lysande som små lampor i mörkret. En kompis stod och trasslade med några sådana där slingor med små självlysande kulor som skulle spännas fast mellan två björkar.

Vi fick en varsin glögg i näven. På bordet tändes levande ljus och olika smårätter plockades fram, jämte termosar med kaffe, te och varm choklad bredvid en stor skål med vispgrädde. Där fanns också en saffranscheesecake med granatäpple, som smälte i munnen.

Korta dagar, mörker och levande ljus ger den här årstiden en alldeles särskild stämning. Den här tiden på året kan få oss att varva ner och stanna upp, som en belöning för det gångna året. Med vårt klimat lever man egentligen två ganska olika liv, man är en utåtriktad person på sommaren men inte lika lättsam och improviserad på vintern. Varför inte ändra på den ordningen? Duka upp till advent bland vintriga träd och buskar, med kläder efter väder. Vi har nästan alla närhet till en allmänning, bakgård, park eller trädgård. Bär ut lite enkla smårätter och rykande termosar med ljuvligt gott te och kryddig glögg. Gör i ordning ett bord med levande ljus samt något mjukt att sitta på och ta med några mysiga plädar att svepa in er i. Värm era händer på den lilla glöggkoppen, till hälften fylld med mandlar och russin.

Levande ljus och i synnerhet den öppna elden hade stor betydelse förr, på alla möjliga sätt. Förutom att den värmde skulle den hålla allehanda onda makter borta. Det tror jag att den lyckades bra med. När vi sakta traskade hemåt i vinterkvällen, med alla adventsstjärnorna lysande i fönstren, så kände vi oss fullständigt trygga och lugna och såg redan fram emot att fortsätta denna utomhustradition nästa vinter igen.