En man föreläser

I vanliga fall föreläser Shahid Saleem ofta på skolor runt om i landet för att öka intresset för flyg och rymden. Foto: Privat

Huddinge kan få eget observatorium

För amatörastronomen och Huddingebon Shahid Saleem är rymden inte bara en hobby, den är en passion. Nu vill han bygga ett observatorium i Huddingeområdet så att fler kan upptäcka stjärnornas charm.

– Min tanke är att jag vill bygga ett observatorium som är öppet för alla, jag kommer att skänka ett teleskop som kan stå där, säger Shahid Saleem.

 

Observatoriet är tänkt dels för stjärnskådning men även för möten och föredrag. Ifall man är intresserad av rymden så ska möjligheten finnas att lära sig mer. Och Shahid Saleem ser sig själv som en ”doer” – när han vill göra nånting ger han allt och är inte rädd för att misslyckas

– Jag vill kapa bort all byråkrati och se vad kan vi göra. Flyg och rymden är något väldigt många tror är svårt eller omöjligt att förstå. Det är helt fel, har man intresse och lite tid är det inte alls svårt. Människor har enormt stor kraft att tänka och agera bara man ger dem tillfälle.

 

Amatörastronomi

Shahid Saleem understryker amatörastronomins betydelse. Han har själv varit aktiv som styrelsemedlem i bland annat Astronomiska sällskapet och Stockholms amatörastronomer.

– De flesta upptäckterna, till exempel kometer och asteroider, görs av amatörastronomer. Jag har en god vän som byggde ett observatorium hemma i Åkersberga. Han upptäckte nio supernovor.

 

Shahid Saleem har hört av sig till flera kommuner utan större framgång. Att responsen inte varit positiv stoppar honom inte. Han har själv varit i kontakt med en markägare i Huddinge och kollat på en möjlig plats för sitt observatorium. Huvudsaken är att observatoriet inte får ligga i en dal, och inte ha för mycket träd runt omkring för att sikten ska vara så bra som möjligt.

 

Se planeter i decembermörkret

Fram tills att Shahid Saleems mål blir verklighet så finns det andra sätt att njuta av allt som rymden har att erbjuda.

– Först och främst är det viktigt att veta vad som finns på himlen när vi tittar. Man behöver inte veta allt, men kanske känna igen två, tre eller fyra objekt. Det är ett bra startläge. Just nu har vi till exempel Mars som syns väldigt klart och tydligt, den ligger sydväst lite högre upp på himlen. Den lyser rött, eller kopparfärgat, och går inte att missa. Synlig och väldigt vacker.

Även Jupiter och Saturnus är synliga med blotta ögat och ligger i väst, nära horisonten. Nu i december kommer planeterna att vara så nära varandra de kan komma i sin bana.

 

Shahid Saleem har varit chef inom socialtjänsten i Stockholms stad och är certifierad pilot, men som astronom är han till största del självlärd.

– Man kan inte säga att det är en hobby. Det är en passion jag har.  Jag lägger mer tid och möda på mina passioner än jag lägger på min formella utbildning. Flyg och astronomi har varit viktigt för mig sen jag var en liten pojke, det har hängt med hela mitt liv.