Elodie Pradet

Himlen föll ner och det omöjliga hände

Av Erik Wikland

Var inte det där snöovädret poetiskt? En perfekt metafor för apokalypsen. Män i orangea västar som samlar nedfallna trädgrenar bland snödrivorna på gatan under den där onsdagsmorgonen. Samtidigt föreställer sig miljoner amerikaner hur de snart kommer plocka upp spillrorna av ett raserat samhälle.

Det amerikanska folket har för första gången sedan Eisenhower valt en president som aldrig tidigare haft ett politiskt ämbete. De har tillika valt kanske den mest okunniga, trångsynta och nyckfulla presidenten någonsin. Det är ett bakslag för grundläggande fri- och rättigheter och principen om alla människors lika värde. Det är ett bakslag för kvinnor, och inte bara symboliskt. Det är ett bakslag för sunt förnuft och allmän anständighet och det är väldigt dålig reklam för demokratin.

Donald Trumps skräll är inte den enda nyheten i det här valet. Flera amerikanska delstater har från och med den 8 november legaliserat cannabis, vilket är passande –för behovet av hallucinogena droger har nog aldrig varit större än just nu. Det är som sagt inte första gången USA väljer en politisk novis till president. Det har skett tre gånger tidigare.

USA:s 34:e president Dwight D. Eisenhower kvalificerade sig till presidentämbetet genom att besegra nazisterna i andra världskriget som överbefälhavare för de allierade styrkorna.

USA:s 18:e president, Ulysses S. Grant avslutade det amerikanska inbördeskriget och enade nationen, som Abraham Lincolns general.

USA:s tolfte president Zachary Taylor ledde den amerikanska armén till seger i det mexikansk-amerikanska kriget på 1840-talet.

Donald Trump designade en keps.

Hur värnpliktsvägraren Trump mäter dessa presidenters militära meriter mot sin egen prestation i dokusåpan The Apprentice är okänt men om senator John McCains militära meriter har han sagt att han föredrar soldater som inte blivit tillfångatagna. Så lustigt, själv föredrar jag företagare som inte gått i konkurs. Donald Trumps presidentskap är inget mer än en egotripp men dessvärre kan det få allvarliga konsekvenser för många människor…

Så, Amerika, se nu till att röja upp efter ovädret! Plocka upp de nedfallna trädgrenarna av er demokrati och återupprätta meritokratin! Världen väntar otåligt på att ni väljer en ledare som är kvalificerad för ämbetet. Det ligger i allas vårt intresse.

Vad betyder den senaste utvecklingen för den svenska demokratin? Det amerikanska presidentvalet 2016 har lärt oss att det alla trodde var omöjligt faktiskt kunde hända. En misslyckad affärsman och dokusåpastjärna utan någon politisk erfarenhet, och som talar med samma meningsbyggnad som Vicky Pollard i Little Britain, lyckades nå landets högsta ämbete. Med en kampanj bestående av fullständigt nonsens. Ingen tog det på allvar för ett år sedan. Ingen trodde att det var möjligt…

Nu är jag rädd. Linda Rosing har startat ett parti.

För guds skull, låt oss aldrig välja Big brother-Linda till statsminister!