Massmedier trängs.

Massmedier skapar din världsbild

Av Sara Almosaibi Jasas
Den här texten handlar inte om det som hände i Stockholm i fredags utan om medierna. Polisen, räddningstjänsten och folket har gjort ett beundransvärt jobb. De som svek är massmedierna.

Det vi behöver göra nu är att bearbeta skräcken och släcka elden. En process som massmedier försvårat genom att hälla bränsle på elden.

 

Medan samtliga massmediers rapportering spelades upp i olika datorer på redaktionen där jag satt, slog det mig: Massmedier skapar vår världsbild, men det är ju människor som producerar rapporteringen, godkänner källor, väljer vinklarna och i vilken utsträckning det ska rapporteras.

 

I sådana här katastrofsituationer behöver vi rapportering som enbart fokuserar på att uppriktigt berätta vad det faktiskt är som har skett. Rapportering som inte rymmer vinklar som påverkar oss politiskt. Som inte spekulerar kring gärningsmännens etniska bakgrund. Inte heller hur en händelse som fortfarande är oklar kommer att påverka en nation ekonomiskt. Inga värdeladdade ord. Ingen rapportering baserad på rykten som sprider onödig hets och skräck, som till exempel en misstänkt skottlossning eller bomb, som kanske inte existerar. Och helst ingen kommentar från en terrorforskare, Säpo-psykolog eller politisk kommentator.

 
En sak vet jag säkert. Journalistiken som vi sett sedan i fredags är en katastrof.

 

På tal om katastrof. Att sjukhus i går in i katastrofläge betyder ”vi har full bemanning och läget under kontroll”. Detta borde medierna förmedla för att förebygga ytterligare skräck och oro.

Det vi behöver veta nu är om vi är säkra. Det får vi reda på via livesända presskonferenser från polisen och säkerhetsstyrkan i landet. De som inte svarar på frågor som det ännu inte finns något svar på, även om de får frågan tusen gånger. Utan istället jobbar effektivt för att lösa gåtan och avsätter en kvart då det finns fakta till pressen.

 

Vi blir inte tryggare av att få veta svaret på ”hur tror du detta kommer att påverka det politiska läget i Sverige” av en politisk kommentator. Av alla partiledare som fick en fråga i det stuket svarade Jonas Sjöstedt (V):

– Jag skulle vilja göra tydligt, att de kloka besluten tar man när man har ett bra underlag, inte när man spekulerar. Nu ska vi få det underlaget. Sen ska vi diskutera tillsammans vad vi kan göra för att förebygga den här typen av vidriga dåd och för att se till att dem inte ska ske i framtiden.


Det politiska samfundet är enat. Vården är under kontroll. Polisen och räddningstjänsten jobbar på i raketfart och lämnar bara ut fakta. Och stockholmarna håller heroiskt ihop.

 

Massmedierna spekulerar. De ifrågasätter och ifrågasätter och ifrågasätter om man kan känna sig trygg. Trots att centralen, trots polisens rekommendationer om att hålla sig borta, kryllar av människor och sammanhållningen bland stockholmare är starkare än någonsin.