Drottninggatan full av blommor. Foto: Emil Annetorp

Stockholm i mitt hjärta

Stockholm tycker jag beskrivs bäst som en vacker och lagom stor stad fylld med härliga människor och platser. En stad jag alltid trivts i och som jag aldrig vill lämna. Möjligen när det blir lite mycket med jobb och skola, då är det skönt att resa iväg och samla kraft. Men jag återvänder alltid och känner mig alltid välkommen här. Det finns någon slags gemenskap här och en värme. Framförallt att kan jag känna mig trygg i Stockholm.

Det är därför det känns extra vidrigt att den plats där jag mår som bäst på nu fått tryggheten ifrågasatt.

Hade jag haft en tidsmaskin så hade jag gärna åkt tillbaka i tiden och förändrat allt som hände den 7 april. Så att den helgen som varit blivit en annan. Att folk hade fått fredagsshoppa inne i stan, haft fredagsmys med sina nära och kära, att lördagspromenaden hade blivit av, att lördagsfilmen visats ostört och att söndagsvilan blivit ostörd. Tyvärr lever vi inte i en sci-fi-värld utan detta får vi nu leva med.

Men: Om terrorns mål var att få Stockholm och Sverige att bli rädda, kan jag säga att resultatet har blivit tvärtom. Stockholmarna har visat sig från sin mest generösa sida under dessa dagar. Medan nyheterna rullat har polismyndigheten arbetat dygnet runt och mer därtill för att lösa brottet och för att förstå vad som ligger bakom attentatet. Och stockholmarna har tagit hand om varandra på det finaste sättet man kan begära. Polisen har heller inte stått stilla utan resurs efter resurs har satts in för att försöka lösa brottet. Drottninggatan där det fruktansvärda skedde är idag en öppen gata igen. Blommor läggs över platsen. En Kärleksmässa för att hedra offren med tiotusentals deltagare har hållits – på den plats som var kaos för bara några dygn sedan. Inte gömmer vi oss. Tvärtom.

Därför är nu tiden inne för att sluta vara rädd. Personligen kommer jag i fortsättningen inte att undvika cityområdet. Jag tänker inte visa de som vill oss ont att de har rätt. För vilka metoder de än använder så gör de fel. Hat går bort, kärlek går in.