Påskägg på pinnar med fina färger från Tyskland.

Påskägg på pinnar från Tyskaland, så här ambiös kan man vara när man målar sina ägg. Foto: Frank Augstein

Världens grej

Påskhelgen är här och med den kommer också olika traditioner. Men det finns en sak som är bättre än allt annat under påsken.

Det ska vara speciell mat på påskbordet, det ska köpas fjädrar i regnbågens alla färger, man måste köpa minst tio kilo godis och har man tur kanske man får se en och annan påskgubbe eller påskgumma ute på stan. Om inte rent av en riktig påskhare.

Somliga går till kyrkan på Skärtorsdagen eller för att hedra Jesus korsfästelse och död på långfredagen. För andra är dessa perfekta dagar att istället åka till landet eller ligga hemma och kolla på filmer och serier. Men för mig är det en specifik händelse som upptar allt mitt fokus och koncentration den här helgen. Den kallas äggmatchen!

För den som inte förstår vad äggmatchen innebär ska jag dra en kort förklaring. Det man behöver är ägg, målarfärg, en påskmiddag och en stark vinnarinstinkt. Börja med att koka äggen tills de blir hårdkokta. Måla sedan ditt ägg i en vinnande färg, annars finns det en risk att du förlorar. Placera ditt ägg vid din tallrik vid matbordet. Du utmanar sedan den familjemedlem, kompis eller kusin som har platsen till höger om dig. Nu kan matchen börja.

Ta upp ditt ägg och håll det i ögonhöjd. Nu får du inte darra på handen! Vänd dig mot din motståndare (han eller hon har genomgått samma procedur som du) rikta spetsarna på äggen mot varandra. Räkna ett, två, TRE! Och slå dem mot varandra. Det ägg som spricker har förlorat. Bäst är om ni bara är två personer som har påskmiddag för då betyder det att du har vunnit! Du kan glatt titulera dig äggmästare till nästa års påsk! Fantastiskt eller hur?

 

Var det inte världens grej? Jag hoppas i alla fall att jag vinner i år.