Snart är det Valborg igen. Foto: Arina Timofeeva & Moa Tomasdotter

Livets första fylla

Jag minns att Valborg var en mysig högtid. När man var liten och sprang runt, drack Festis, åt glass och envisades med att ha på sig en för tunn jacka. Man tävlade om vem som kunde stå närmast brasan och slösade mammas pengar på godis. Livet var bra.

 

Några år senare stod man och smygrökte bakom några buskar medan man väntade på någon konstig importalkohol som ens kompis brorsas bekanta skulle fixa. Hur gick det till?

 

Tonåringar dricker ofta på grund av grupptryck. Det behöver inte ens vara en grupp, det kan vara att ens bästa vän dricker och det känns som om man måste delta, fast man inte riktigt vill.

 

Eftersom alkoholen har blivit en stor del av kulturen kring Valborg så måste något drastiskt ske för att bryta upp den. Vad skulle hända om alkoholförsäljningen skulle upphöra alla dagar kring Valborg?

 

Direkt dyker det upp motargument. Jag som fri svensk får väl dricka alkohol när jag vill? Går det verkligen inte att klara sig några enstaka dagar utan alkohol? Om så är fallet har vi ju sjunkit rätt lågt.

 

I väntan på förbud måste föräldrarna sluta blunda för att deras tonåringar med stor sannolikhet kommer att dricka under Valborg. Våga fråga. Våga diskutera. En tjatande förälder kommer inte att påverka mycket, men någon tanke kanske fastnar.

 

Och trots att det fortfarande finns mycket sprit kring Valborg, framförallt bland ungdomar, har vi rört oss framåt. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har andelen ungdomar som dricker minskat, och fortsätter att minska stadigt. Ungefär 40 procent av alla ungdomar som idag går i nionde klass uppger att de dricker alkohol. För tio år sedan var det 60 procent.

 

Så fortsätt tjata, och inte bara under Valborg och alla andra högtider som har alkohol inblandat. För efter tio år av tjatande har ju någon tanke uppenbarligen fastnat.