Denim Nygren, Krönikör Foto: Nønne Schjærff Engelbrecht

Säkerhet före integritet

Av Denim Nygren

Är integriteten viktigare än människors säkerhet? Det är dags att sluta vara självisk och låta polisen sköta sitt jobb.

Det var efter Säpos höjning av hotnivån i november 2016 polisen uppmärksammade att kameraövervakning var ett område de behövde satsa mer på. Det resulterade i en storsatsning som påbörjades tidigare i år. Satsningen kommer inte en dag för tidigt.

De nya kamerorna kommer bland annat att kunna känna igen ansikten, läsa av registreringsskyltar, beräkna antalet personer i en folkmassa och känna igen skottlossning.

Polisen bekräftar på sin hemsida att erfarenheter från städer som drabbats av terrorattacker har visat att kameraövervakning varit direkt avgörande för att kunna spåra gärningsmännen. Om vi till exempel kollar på terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, var det snabba gripandet av gärningsmannen en direkt följd av bilderna från övervakningskameran.

Vi är alla skakade efter terrordådet på Drottninggatan. Och vi får inte blunda för att detta blir allt vanligare på många platser i världen.

Det är ingen fråga ifall kameraövervakning i större utsträckning kommer att underlätta polisens arbete. Det är givet. Men att tala om ett övervakningssamhälle är något som skrämmer många människor. Det är heller ingenting vi ska sträva mot. Det vi istället ska fokusera på är de brott vi kan förhindra med hjälp av organiserad övervakning.

Jag förstår att tanken av att bli övervakad känns olustigt, det tycker även jag. Men det är på tiden att vi börjar kolla på världen objektivt och uppmärksammar att den inte är vad den en gång var. Och att värna vår egen integritet kanske får vara sekundärt. Våra medmänniskors säkerhet är viktigare.