Källa: Invision / TT

Källa: Invision / TT

Stevie, Debbie, Kristina, Marie & jag

Av Moa Ekström

When you grow up as a girl, the world tells you the things you are supposed to be: emotional, loving, beautiful, wanted. And when you are those things, the world tells you the are inferior: illogical, weak, vain, empty. Stevie Nicks sa detta en gång och det är också en av många anledningar att hon och några till är mina största förebilder. Citatet beskriver exakt hur det är att vara ung kvinna, vilka motgångar man möter och vem samhället förväntar sig att du ska vara.

Förväntningar från samhället på vad som borde vara och vad som sker löper som en röd tråd när jag diskuterar mina kvinnliga förebilder. För det första har vi Stevie Nicks, som bevisat av citatet ifrågasatte varför samhället sa en sak till tjejer och sedan ändrade sig i nästa. Sen har vi Debbie Harry, som är den kvinnliga förkroppslingen utav f***k you. Efter henne kommer Kung Kristina som på 1600-talet satte sig emot ideal, kämpade in i sista stund för att bli behandlad på det sättet hon ville bli behandlad. Tyvärr så lyckades hon inte, hon var tvungen att ge upp för idealen, men det skedde fortfarande på hennes villkor. Inte för att hon tyckte att kvinnor skulle ha makt, utan för att hon, Kristina ville ha makt. Till slut har vi en person som inspirerat mig mycket, min mamma. Kvinnan som sa nej till klänning på skolavslutningen i nian och gick i jeans, hon som alltid sagt att man ska kunna ta hand om sig själv, inte låta sig bli beroende av någon. Ibland när jag tänker på min mamma så förstår jag varför jag agerar som jag ibland gör. Exempelvis så dansade jag inte bal i gymnasiet för att jag delvis inte tycker om balklänningar och mycket för att jag inte är bekväm med hela tanken att jag ska dansa bal framför människor och vara vacker. Det passar inte mig.

Jag vill på något sätt skapa min egen identitet utifrån de kvinnor som jag ser som mina förebilder. Det är viktigt att du som ung skaffar dig egna förebilder utifrån dina egna förutsättningar. Skillnaden mellan hur jag var när jag var yngre jämförelse med vem jag är nu är stor, vilket är ett bevis på klyschan att man ständigt förändras. Jag har växt i takt med att jag tagit till mig och inspirerats av de här kvinnorna. Som ung kvinna är det viktigt att kunna inspireras utav de som säger åt dig att inte böja dig för hur andra vill att du ska vara. Jag och du kan vara lika starka som våra förebilder. Jag vill gärna tro att jag redan är det tack vare det min gymnasiementor skrev i min studentmössa, Du har en av de starkaste personligheterna jag mött.