Finsk lycka, äkta lycka?

Mumintroll, överkonsumtion av alkohol, knivslagsmål och dåliga språkkunskaper. Detta utgör grunden för schablonbilden av hur resten av världen ser på Finland och tror att finländare är.

En bild som i mångt och mycket är rätt rimlig och bygger på korrekta fördomar om den finska kärleken till alkohol. Det finns ju nämligen en anledning till att Finland generellt placerar sig rätt högt upp på diverse mätningar av världens alkoholkonsumtion. Att landet blev utsett till det lyckligaste folket i världen av FN i den årliga undersökningen The World Happiness Report kom därför som överraskning för många. Mest chockade blev dock vi finländare eftersom vi i alla år blivit framställda som alkoholiserade, bittra och konservativa.

Att Finlands folk trots detta blivit utsedda till världens lyckligaste är självklart smickrande även för oss. Utnämningen ledde till frågor som ”jävlas de med oss?” ställdes och påståenden som ”de andra länderna måste vara väldigt olyckliga om vi är lyckligast” yttrades alltför ofta. Att vara lyckliga är de facto något som inte går ihop med vår självbild, vi är faktiskt ganska många som gillar fördomarna om oss och vårt land.  De ger oss nämligen ett alibi för att fortsätta vara stängda, asociala och dystra.

Att lura sig själv att man är lycklig är mycket lättare än man tror, anamma bara det finska tänket med lägsta möjliga förväntningar på tillvaron och tro alltid det värsta om allt. Gör du det kommer allt som inte går käpprätt åt helvete kännas som en framgång och existensen direkt bli uthärdlig. 

Att Finland ligger i topp av undersökningen kan alltså bara förklaras med att FN:s definition av lycka är att vara minst olycklig.

Nedan kommer därför tre tips på hur du blir lycklig som en äkta finländare:

  1. Bli en ensamvarg. Lär dig älska ensamheten, ensam är stark.
  2. Ha lägre förväntningar än den absoluta nollpunkten. Allt kommer därefter kännas som att cykla i nedförsbacke.
  3. Lär dig dricka rå Koskenkorva, drycken ska vara din bästa vän. Vänd dig till den i både glädje och sorg.