Leva i nuet eller i framtiden?

By Anthony Livebrant
Att leva i nuet eller för framtiden är en ständig fråga som cirkulerar i tankarna på många. Spendera 1000 kronor på en sprillans ny skjorta eller investera pengarna? För mig är valet enkelt – investera.

En vis man sa en gång ”Pengar skapar pengar”. När jag hörde citatet förstod jag inte vad han menade. Ploppar det ut en ny 500-lapp från min sparade 500-lapp om jag inte spenderar den? På ett sätt hade jag rätt, men inte ordagrant.

För tre vårar sedan började jag mitt första heltidsjobb som butikssäljare. Lönen la sig som ett tungt lass på mitt bankkonto och att blicka på den rejäla summan gav en skön känsla i magen. Månad efter månad steg siffran successivt och leendet på mina läppar blev bara större och större. Efter ett år ställde jag mig själv frågan: Jaha, vad ska jag göra med pengarna nu då?

Att köpa sin första lägenhet ekade fint i öronen medan jag sa det för mig själv. Jag gick raskt in på en bostadssajt och letade lägenheter i Stockholmsområdet. Det jag såg var ettor, utanför tullarna, från två till tre miljoner kronor. Det är ingen skitsummma, det är 10 årslöner, innan skatt. Jag som tyckte mina 100 000 var en rejäl summa. Tydligen inte.

Det tog inte lång tid att dra slutsatsen att min lilla summa inte skulle ta mig långt. Om jag fortsatte att spara lite från lönen varje månad i fortsättningen, skulle det ta ungefär sex år att få ihop till bara kontantinsatsen. Något behövde göras och det raskt, så lång tid vill jag inte vänta!

”Pengar skapar pengar”, kom jag på. Vad betydde detta?

Efter mötet med min bankman förstod jag vad det innebar. För att pengar ska skapa pengar, krävs det att de investeras och att börsen går uppåt, enkelt förklarat. En sparplan på tre år skulle, i teorin, generera tillräcklig tillväxt för att jag skulle kunna nå mitt mål på bara tre år. Förutsatt att sparportföljen går som planerat och att minst 3000 sätts in varje månad kontinuerligt. Bankmannen var tydlig med att ett positivt resultat absolut inte kunde garanteras. Det kunde vända åt vilket håll som helst.

Jag följde rekommendationen från bankmannen slaviskt. Efter ett par månader med kontinuerligt sparande vågade jag för första gången klicka in på min fond för att se hur det gått. Mobilskärmen fylldes med gröna siffror. Min investering hade genererat ett positivt resultat. Nu var det inte längre bara 3000 kronor extra varje månad, utan ett par extra procent på det också. Tio procent extra på 3000 kronor är inte så mycket, men när den gemensamma potten växer, blir helt plötsligt tio procent extra en rejäl peng. Mitt kapital fick sig en ordentlig skjuts och drömlägenheten kom att bli allt mer realistisk. Jag var ett steg närmre. 

Att investera kan efterliknas vid en löneförhöjning, dock inte med samma garanti. Jag gör precis lika mycket jobb som innan, men får ändå en högre lön. Det enda som krävs från min sida är att acceptera att 3000 kronor från mitt lönekonto, sätts in på mitt fondkonto. Utöver det är inte ansträngningen större än att korka upp en flaska whiskey, fylla upp en femtedel av glaset, luta sig tillbaka och fundera på vilken färg som ska pryda väggarna i min nya lägenhet.

 

Det kändes betydligt goare i magen att se de gröna sifforna än att sätta på mig en ny, stel skjorta.

Påståendet visade sig vara sant –­­­­ pengar skapar pengar.