Modulhus i Huddinge. Foto: Clara Hällgren

Integration utan grannar?

By Clara Hällgren
Politiker, vad är egentligen viktigast? Ibland undrar jag varför ni gör det ni gör. Är det ert ego som driver er? Är det tanken på att stå där med flest röster i höst som en personlig vinst?

Jag har länge funderat på vad det är som driver vissa politiker, varför jag uppfattar några som så otroligt fega. Tankarna växte när jag besökte en av de platser där kommunen placerat modulhus, avsedda för nyanlända.  Jag blev illa berörd av placeringen av husen, men också över hur bostäderna såg ut.

 

 

Bostäderna

Anette Hedlin leder bosättningsarbetet i Huddinge kommun, och jag frågade hur det har gått med byggandet av modulhusen. I ett mejl förklarar Hedlin: ”Bland de hyresbostäder vi har hyrt (var av några har byggts för detta ändamål) finns det byggnationer som kallas moduler. Moduler är bara en byggteknik som innebär att det är lätta att montera upp och ner. De kan se ut som helt vanliga hus.”

Vanliga hus? Nej, inte i det här fallet. Där jag var, stod det tryckt ”CONTAINER” på blåa metallväggar, vilket var precis vad det var. Två dussin containrar placerade på varandra i en rad. De fyller säkerligen sin funktion, fyra väggar, golv och tak. Men det ser inte ut som helt vanliga hus, det vore fräckt att påstå. 

 

 

Placeringen

På ena sidan av en stor väg fanns ett samhälle med stora som små hus, gatlyktor och busstationer. Och på andra sidan fanns det ingenting förutom en lerig kal åker och en ödslig skog. Vart tänkte jag att jag skulle gå för att komma till modulhusen? Jo, givetvis åt det håll där det fanns andra hus. Men kartappen sa något annat, 15 minuters gångväg åt andra hållet. Över åkern och in på en smal väg som gick rakt in i skogen.

 

 

Överklagan borde ha förutsetts

Huddinge kommun har precis som andra kommuner ett ansvar att ordna boende till ett antal nyanlända varje år. Kommunen begär därmed bygglov på tomter för modulhus. Bygglov som grannar överklagar vilket leder till att förseningar eller att ansökan dras tillbaka. Alltså; politiker ansöker om bygglov och deras väljare överklagar. Väljarna prioriteras och nyanlända får ta smällen. Den viktiga frågan om integration läggs åt sidan.

Politikernas feghet i den här frågan gör mig minst sagt förbannad. Ni borde ha förutsatt överklaganden, och därmed informerat om varför bostäderna behöver byggas just där. Ni talar ju annars så varmt om vikten av integration. Det är erat ansvar. Sluta arbeta mot er själva.

 

 

You can't sit with us”

Det anordnas namninsamlingar för att stoppa byggandet av hus för nyanlända på vissa platser. Allt för att slippa se, förändras, slippa höra. I min värld kallas det mobbing. Mina tankar går till filmen Mean Girls och det klassiska citatet ”You can´t sit with us”.

Men Huddinge klarade bosättningskravet 2017. Kommunen ger sig själva en klapp på axeln, och vänder andra kinden till, rapporten kan skickas in och ingen behöver veta hur det gick till.

Gör om, gör rätt.

 

Du kan läsa mer om modulhusen i Huddinge här.