Foto: Clara Hällgren

Jag har inte tid att vara perfekt

Människor som visar upp annat än en perfekt yta utåt är det bästa jag vet. De som är självutlämnande och pratar om det man vanligtvis inte delar med sig. Det som många kan känna igen sig i.  

Ska man tro allt man ser på Instagram så har folk det alltid städat hemma. De har alltid borstat hår.  De äter saker som ser ut som efterrätter men är nyttiga till frukost varje dag. Jag har lite svårt att relatera till det. Visst är det dumt att jämföra sig med andra hela tiden men jag gör det ändå.

Sedan slutet av februari har jag skolkat från samtliga tvättider jag bokat och ganska ofta äter jag godis till middag. För ett år och tre månader sedan flyttade jag till lägenheten jag bor i nu men jag har inte satt upp gardiner i mitt sovrum än. Det är helt okej, jag går i skolan på vardagarna och jobbar på helgerna. Skriver hemtentor och kränger kanelbullar. Då är det svårt att hitta tid till att vara perfekt, vissa saker kan man med gott samvete strunta i. Allt det känns som att man borde göra är omöjligt att hinna med, kraven som vi har på oss själva är inte rimliga.

Självklart förstår jag att folk lägger upp bilder från när deras liv ser som bäst ut. Visst är det roligt att andra har det bra och visar upp det de är stolta över. Men det är skönt att bland alla semesterbilder, glada kompisgäng och nygjorda naglar se lite annat. Skönt att ibland få se lite bilder från hur livet faktiskt ser ut en större del av tiden.

Jag tror att det är samma sak som när folk i panik städar sina hem innan de får besök. Jag har aldrig förstått mig på det beteendet. Som om det vore hemskt om ens vänner såg att det var lite dammigt i ett hörn eller att det ligger lite papper och skräpar någonstans. Som om deras vänner inte hade det så själva. Inte konstigt att folk känner att de har mycket krav på sig när vi ständigt blir matade med hur mycket bättre alla andra har det. Med sociala medier blir det som att se hundra personers panikstädade hem varje dag och det kan knappast vara nyttigt.

Jag tycker inte att folk ska sluta lägga upp bilder på sina fina vardagsrum eller smoothiebowls. Hade jag gjort en smoothiebowl (vad nu det innebär) med jordgubbar och kokos hade jag också velat visa upp den.

Men jag tycker det är väldigt trevligt med människor som visar upp andra sidor av livet.