Ida Johansson skriver om vardagsstressen. Foto: Ida Johansson.

Vår stressiga vardag

By Ida Johansson
Samhället är idag präglat av människans obotliga hunger att överträffa sig själv och omgivningen. Vi vill tro att vi kommer orka, men till vilket pris?

Skola, arbete, träning, vänner och sociala medier. Listan över det vi vill hinna med kan göras lång. Ett fullspäckat schema. Hur orkar vi människor egentligen? Förr låg människans största fokus på om vykortet hade nått sin mottagare eller att sladdtelefonen inte nådde längre än en meter från väggen. Teknikens utveckling fortsätter att hålla att jämt tempo. Bara de tio senaste åren har det skett stora förändringar. Dagens ungdomar är mer eller mindre beroende av den teknologiska utvecklingen. Utöver detta ska vi plöja oss igenom en vardag matad med aktiviteter. 

Idag är jag i skolan från nio på morgonen till fem på eftermiddagen. Efter skolan ska jag träffa några vänner, förmodligen blir det några drinkar på stan. Lördag och söndag väntar jobb. Varje dag ser densamma ut, mest för att jag gillar när det händer saker. Ibland kan det dock komma att bli för mycket. Tid är vila, problemet är att tiden inte finns. När vi vaknar på morgonen slår vi på on-knappen och kör på tills det är dags att gå och lägga sig. Vi kör på non-stop och förväntar oss att benen ska bära varje steg vi tar. Dagen vi vaknar och kommunikationen mellan hjärna och ben inte längre fungerar, först då märker vi att någonting är fel.

Det finns en tendens till att man målar upp en drömbild. Önskan att det ska se ut på ett visst sätt men verkligheten är en helt annan. Vi fortsätter att jaga och blir aldrig nöjda. Realisten i oss kämpar i konstant motvind. Oftast faller vi på missnöjet och strävan att alltid överträffa oss själva och omgivningen. Att alltid vara lite bättre, att lägga upp en ännu snyggare bild på Instagram, gå på fester som ger status, vara uppdaterad på de senaste nyheterna samtidigt som man ska hinna med det vardagliga sysslorna.

Att följa med i den kraftiga strömmen är för många väldigt viktigt. Den girige i oss tar över. Vår kropp är glad om den får lite mat i magen och tillräckligt med sömn. Men istället väljer vi människor att sova mindre. Prioriteringen läggs på den tiden vi är vakna. En sväng förbi gymmet går före hungern och några broccolibuketter senare belönar vi oss själva över hur starka och oövervinnliga vi är.

Samhället blir vad vi människor väljer att göra det till. Många talar om parallella universum, ibland känns det som att människan är sin egna oändliga dubbelgångare. Varje dag håller vi oss fullt sysselsatta utan att vi egentligen hinner reflektera. Vi värdesätter omgivningens ögon mer än vårt eget bästa. Tänk om vi istället ägnade var dag till ett specifikt ändamål och koncentrerade oss på att lyckas med det. Var sak hade haft sin tid och tagit sin plats. Kanske hade de handlingar vi tagit oss an fått mer betydelse och människan hade fått ett bättre välmående. Därför borde vi alla luta oss tillbaka och ta en paus då och då. Fundera över hur just du vill ha det.