Studentbostäder. Foto: Faride Husseini

Ska staten verkligen inte göra något?

By Farideh Husseini
Brist på studentlägenheter och korridorer är ett ständigt aktuellt ämne. Jag känner fem personer som hoppade av sina utbildningar på grund av bostadslöshet.

Som student har man mycket att tänka på. Studierna kommer i första hand, sedan finns det en hel del att reda ut.

Studentbostadskön är väldigt lång, är man klok registrerar man sig på flera bostadsköer i flera olika studentstäder så fort man fyller 18 år. Men det är inte alla som tänker på framtiden så tidigt i livet.
Att vara tvungen att hoppa av sin utbildning på grund av bostadslöshet är det värsta som kan hända, men det finns studenter som gör det för att de är tvungna.

En vän till mig från Linköping är en av de studenter som efter tre års väntan kom in på Umeås sjuksköterskeprogram, men efter bara tre veckor hoppade hon av sin utbildning på grund av att hon inte hittade någonstans att bo i.
Idag jobbar hon på ett kafé och har inte några planer för framtiden längre.

Det slutar inte här, när det blir dags för intresseanmälningar handlar det oftast om höga hyror som kräver både studielån och ett extra arbete. När får man tid över till att fokusera på studierna?

 

Antalet studenter ökar

Sverige har vuxit väldigt snabbt de senaste åren då flera tusen människor har invandrat sedan 2015.

35 369 ensamkommande barn sökte asyl år 2015 och 88 procent fick stanna i Sverige. Om ungefär 7 till 8 år kommer en hel del av de som fick uppehållstillstånd till universitet och högskola och då krävs det många studentbostäder.
Vad gör staten? Det här med brist på studentbostäder är inget nytt. Allt Sverige behöver är en långsiktig plan för framtiden, bland annat i form av att bygga nya studentbostäder.

Vi nuvarande studenter har haft tillräckligt med stress under våra läsår, jag hoppas att de framtida studenterna inte behöver uppleva samma.