Trängsel på Flemingsbergs station. Foto: Carl Hempel

Flemingsberg station: en plats för vassa armbågar

By Carl Hempel
Renoveringen av Flemingsbergs station är äntligen färdig. En station som fyllts med fräscha caféer och populära snabbmatshak. Men under det glansiga skalet döljer sig fortfarande samma ruttna äpple.

Efter cirka ett år och renoveringskostnader på drygt 120 miljoner kan nu konsumentglada Flemingsbergsbor och Södertörnsstudenter köpa fräscha sallader, feta burgare och japanska delikatesser på väg till och från stationen. Men ingen vinägrett, nötfärsbiff eller sushibit i världen kan kompensera för den smala och långa flaskhalsen som de 36 000 pendlande resenärerna tvingas ta sig igenom varje dag.

Trängseln, köerna och den potentiella brandfaran är alla viktiga detaljer som de kostymklädda männen i bygghjälmar måste ha ignorerat när de planerade det ”nya Flemingsberg”. Att en viss butikskedja halverat priset på glass har inte heller gjort stationen direkt rymligare. Det finns dock några knep man kan ta till för att snabbt ta sig från stationen:

 

1, Hitta rätt plats: Det största nybörjarmisstaget folk begår är att ställa sig längst fram i tåget. Detta leder till att man hamnar bortom uppgången och tvingas gå bakåt. Står du istället fem dörrar bak kommer du vara en av de första ut från perrongen

2, Välj rätt väg:  2018 verkar människor fortfarande fascineras av mekanikens under. Därför vallfärdar majoriteten av Södertörns studenter till den heliga rulltrappan. Du undviker en lång och seg kö genom att lyfta på fötterna och ta den tråkiga, grå stentrappan vid sidan av det självgående underverket.

3, Håll siktet framåt: De nya caféerna har bidragit med svåra frestelser. När du väl får syn på den varma bullen är det lätt att tappa fokus. Om du inte fäster blicken framåt, är chansen stor att du kommer 20 minuter sent med en vaniljlatte i handen och pärlsocker runt läppen.

4, Ignorera hitta på-köer: Till synes ser det ut som att Flemingsbergspendlare respekterar det anrika kösystemet, men snabbt inser man att få människor är nobla nog att vänta på sin tur. Hittar du en flank att klämma dig in i ta den! Använd gärna solglasögon, så du slipper skamfull ögonkontakt med dina medresenärer.

5, Vandra själv: Detta må vara ett känslokallt tips men så fort du träffar en bekant blir ni dubbelt så klumpiga. En ensamvarg klarar sig bäst i Flempans hårda djungel.

 

När du väl ska ta dig ifrån Flemingsberg finns det också fällor att undvika. Vid fel tillfälle tvingas du möta hundra kaffestinna studenter som forsar in genom uppgångens två ingångar. Ensam står du i mitten likt Simba i Lejonkungen i scenen där en hord gnuer panikslaget springer från hyenorna. Tåget som du var tre minuter tidig till kan du glömma.

 

Bland vassa armbågar, hältramp och stillastående rulltrappor får man ändå vara glad över det för nuvarande billiga glasspriset.