Foto: Fabian Vidal

En historisk
kväll i Madrid

By Filip Åkerlund
Den spanska cupfinalen mellan Sevilla och Barcelona spelades under lördagskvällen på nya Metropolitano i Madrid. Förmodligen den sista stormatchen för den Barcafostrade mittfältaren och klubbikonen Andrés Iniesta.

Första halvlek var i särklass den bästa under hela säsongen. Valverdes matchplan och spelarnas driv fick det Katalanska laget att gå som på räls. Valverde hade fått mycket kritik efter förlusten mot Roma och var nu hårt pressad av både fansen och klubbledningen. Kraven var höga efter en hittills perfekt säsong utan en enda förlust, dubbeln var ett måste. Barcas spel hade inte sett bra ut de tidigare veckorna, trots att vinsterna har kasserats in på kontot. 

 

Inför den spanska cupfinalen hade även Sevilla åkt ut i Champions Leagues kvartsfinal, då mot den tyska maskinen Bayern Munchen. En drabbning som på förhand kändes väldigt tuff för Sevilla. De lämnade ändå turneringen med flaggan i topp efter två välspelade matcher mot Bayern. Sevilla kom till finalen som underdog medan pressen låg på Barca. Den Barcafostrade mittfältaren Andres Iniesta har länge ryktats göra sin sista säsong i Barcatröjan för att lägga skorna på hyllan. Eller ja, en flytt till den kinesiska ligan. Men det är ett slut på proffskarriären. Iniesta var anledningen till att jag började följa Barca. En cupvinst i Iniestas sista stormatch hade varit ett perfekt slut på hans fantastiska karriär. Finalen var Barcelonas femte de senaste sju åren och även den fjärde på raken. En vinst mot Sevilla skulle betyda den 30:e totalt, flest vinster i tävlingens historia.

 

Matchens inledning hade ett högt tempo. Barcelona dominerade spelet och de vitklädda Sevilla gjorde sitt bästa för att få tag i bollen. Suarez inledde målskyttet genom att lägga in bollen i öppet mål efter knappa kvarten spelad. Sevilla gjorde allt i sin makt för att komma in i matchen men det blev aldrig riktigt farligt. Spelet kändes travande och låst.

 

Senare i den första halvleken fick Jordi Alba bollen högt upp på Sevillas planhalva. Genom ett fint väggspel med Iniesta tog sig Alba in i straffområdet där han klackade bollen bakåt. Där kom han, just det, Messi. Ett mönsteranfall taget ur skolboken. 0-2 Barca och i och med målet blev Messi den andra spelaren genom tiderna att göra mål i fem finaler i den spanska cupen. Han är enligt mig världens bästa fotbollsspelare, om inte den bästa någonsin. Barca fortsatte att ösa på med ett driv som jag inte har sett under hela säsongen. Messi passade en perfekt djupledsboll till Suarez på ett tillslag. uruguayanen tog med sig bollen och skickade in den bland nätmaskorna genom en klassisk tåpaj. Fotbollsgodis av Barca. Nu kände jag att Barca hade ena handen på pokalen. 0-3 och jag ställer mig frågan: Varför spelade Barca inte såhär mot Roma?  

 

Andra halvlek sparkades igång och det kändes som att inget kunde stoppa Barca från att ta hem den 30:e pokalen. Sevilla försökte bryta mönstret men lyckades inte komma till några farliga målchanser. Det blev bara värre för de vitklädda. I matchminut 52 fick Iniesta bollen i straffområdet och jag trodde på ett inspel. Istället gjorde kaptenen det jag tycker han är bäst i världen på. Att flyta fram med bollen genom enkla kroppsfinter. Han rundade målvakten och kunde rulla in bollen i öppet mål. Det ser så graciöst ut när Iniesta spelar boll, trots att han snart fyller 34 år. Hela laget omfamnade honom och det kändes som att målet betydde något mer. Firandet var speciellt. Nästan som att alla i laget blev rörda. Kanske var det den sista matchen för Iniesta?  

 

Matchen kändes redan avgjord men spiken i kistan kom i den 69 minuten genom Coutinho på straff. I matchens slutskede kom det väntade. Fjärdedomaren lyfte på tavlan som visade att nummer åtta skulle bytas ut. Iniesta fick lämna planen till stående ovationer från hela arenan. Barcafans som Sevillafans. “Iniesta, Iniesta, Iniesta”, sjöngs av hela arenan och rörde kaptenen till tårar. Efter 90 minuter spelade stoppade domaren Jesus Gil Manzano pipan i munnen och blåste av matchen.     Historia var skriven, den 30:e titeln var säkrad.

 

Den kommande veckan kommer Andrés Iniesta med ett officiellt uttalande om framtiden. Efter 16 säsonger i klubben kan det nu ta slut. Jag tycker självklart att det vore riktigt tråkigt om han lämnade Barca. Men om den här matchen var hans sista stormatch fick sagan ett fint slut.