Melisa Hagelin Sepulveda. Foto: Viktor Boström.

Nu ökar priset på SL-kort – förvånad?

Nu har SL tillsammans med Trafikverket bestämt att höja priserna för SL-kortet – igen. Den 9 januari 2019 ökar det med 30 kronor. Nuvarande priset för en vuxen 30-dagarsbiljett kostar 860 kronor. För 20 år sedan kostade samma biljett 400 kronor. Det betyder att SL-kortet har blivit 460 kronor dyrare på 20 år, mer än dubbelt så dyrt.

Jag skulle vilja tro att trafiken blivit bättre och bättre med åren med tanke på att SL-korten inte direkt blir billigare. Stockholms kollektivtrafik är en stor resurs och hjälper alla Stockholms invånare att ta sig runt. Men ändå så är vi tusentals Stockholmare som dagligen “chockas” av de förseningar vi möter på morgonen eller när man ska ta sig hem vid slutet av dagen. I mitten av november 2018 tycker jag att det var vanligare med försenade pendeltåg än de som kom i tid och ändå fanns det inte snö ute. Människor satt fast i trafiken och detta var inte en engångsföreteelse utan upprepade sig gång på gång.

 

Jag skulle inte ha något problem med att betala det angivna priset för SL-kortet om de kunde försäkra mig om att jag faktiskt skulle komma fram i tid eller i alla fall komma fram alls. Förra måndagen var jag tvungen att vända hem. För att ta sig till skolan med pendeltåget var inte ens värt att ge ett försök.  

 

Många väljer att ta bilen. Men hur stämmer det överens med dagens miljötänk? Inte nog med att det leder till fler luftföroreningar utan det leder även till köer på vägarna. Så på vägarna står det stilla och tågen står stilla ... Hur ska stockholmarna kunna röra sig?

 

Ständigt överraskad aldrig förvånad

– Det är ju en del i en bred politisk överenskommelse som handlar om att vi vill säkerställa ordning och reda i kollektivtrafikens ekonomi. Samtidigt som vi på kort sikt kan göra förbättringar för tryggare och punktligare trafik, säger Kristoffer Tamsons till Stockholmdirekt.

 

Kristoffer Tamsons är trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting. Citatet ovan är hans kommentar till de prishöjda SL-korten. Då känner jag "men Kristoffer Tamsons, ni har fått era höjningar i många år nu och det är stora summor då majoriteten av Stockholms invånare äger ett SL-kort. Varför ser vi ingen skillnad?" Jag tycker att trafiken bara blir värre och värre och det gäller inte endast under vintertid längre. Och på tal om vintern! Det snöar faktiskt i Sverige och det är inget nytt. Sluta skylla på snön och hitta en lösning på problemet. Ni har haft all världens tid och pengar för det!

 

Jag tror inte jag är den enda som någon gång i livet hört "Du får se till att vakna en timme tidigare, vi styr inte tågen, det är ditt ansvar att vara i tid" från lärare i skolan. Vadå mitt ansvar? Det är det värsta jag hört. Det ska inte vara min skyldighet att vakna en timme tidigare på morgonen bara för att jag inte kan förlita mig på att tågen eller bussarna går som de ska. Tänk på alla som har skolplikt i Stockholm. Vad ska de göra åt saken, det är inte deras fel att kollektivtrafiken rentav suger?

 

Jag är redo att betala en värdig summa när SL och Trafikverket kan försäkra mig att jag kommer fram i tid.