Erica är trött på att alla klagar på trafiken. Foto: Elin Wahlgren

Sluta klaga på bilköer!

Boende i Huddinge klagar på att trafiken rullar långsamt på morgonen. Inget konstigt tänker jag. I rusningstrafiken är det samma sak för mig som bor norr om Stockholm.

På mitt jobb skämtar vi om att man är hemma samma tid oavsett om man slutar vid 16- eller 17-tiden på eftermiddagen. Att det skulle vara ett problem håller jag däremot inte med om, jag skulle kalla det en självklarhet.

Om du har ett jobb som kräver att du är på plats samma tid som alla andra är det givet att många är ute på vägen samtidigt som dig. I en grupp på Facebook diskuterar man alternativa vägar för att undvika köer. En läsare tipsar om kollektivtrafiken och en annan menar att pendeln är opålitlig och att hen hellre tar bilen.

Visst kan tågen vara sena ibland, men de flesta dagar kommer jag i tid och olyckorna är färre i kollektivtrafiken än i biltrafiken. Visst kan det vara frustrerande att sitta fast i en bilkö och se tiden rinna iväg, men att bli upprörd är onödigt.

En person i Facebookgruppen rekommenderar sina internetvänner att köpa en motorcykel. Han skriver att man då kan köra mellan bilarna för att komma fram snabbare. Idiot tänker jag, det är sådana personer jag ibland funderar på att köra över med flit. En bilkö är en kö, och det innebär att man ställer sig längst bak och väntar på sin tur.

Mitt förslag till alla som klagar är: tänk efter. Klagar du på grund av att du blir sen till jobbet på morgonen? Då kan du starta resan tidigare. Är det på grund av själva köerna, känslan av rastlöshet rekommenderar jag dig att ta ett djupt andetag och inse att det är så här vardagen ser ut i en storstad.