"Kultur är när vi svenskar står långt ifrån varandra på busshållplatsen" Foto: Elin Wahlgren

Vad är kultur?

Kultur, det är ett begrepp vars betydelse varierar från person till person. När jag tänker på kultur så får jag genast upp bilden av svenskar i en busshållplats som står med minst två meters avstånd från varandra.

Ordet kultur härstammar från latinets cultura, ordet har främst två betydelser: konstnärlig “odling” eller socialt överförda levnadsmönster. Idag finns även en hel del subkulturer, till exempel vara en alternativ livsstil.

 

Vissa subkulturer har fler kännetecken än andra. I skejtkulturen kanske du bara ser en ungdom med en bräda i handen medan i rockkulturen kanske du ser någon i svart kläder och långt hår.

 

Det är svårt att inte påverkas av kulturen i sin omgivning. Jag funderar över hur svensk kultur har påverkat mig och inser snabbt att jag har en snusdosa, lyssnar på svensk musik och dricker starkt kaffe. Jag blundar och tänker efter lite till, då inser jag hur stereotyp jag är som till och med har midsommar som min favorittradition.

 

Svenskar i ett nötskal

 

Vi ser på amerikanska filmer och TV-serier, där människorna är överdrivet sociala och öppna. De verkar inte ha några problem att börja prata med främlingar om allt mellan himmel och jord. Hur kommer det sig att just svenskar rent instinktivt ställer sig med två meters avstånd från nästa person i busshållplatsen? Varför är vi så måna om att inte invadera varandras personliga utrymme?

 

Den typen av socialt beteende är en del av den svenska kulturen, enligt mig. Det är ett mönster präglat oss alla sedan vi var barn och beskriver oss svenskar i ett nötskal. Det kan vara främmande för personer med en annan kulturell bakgrund.

 

En person från ett annat land kanske undrar “varför tittar svenskar så lite på mig - är det något fel på mig?”. Ögonkontakt kan i vissa kulturer vara ett tecken på ärlighet och uppriktighet, medan det kan uppfattas som oartigt och aggressivt i en annan.

 

Kort och gott om du frågar mig är kultur en stor samling olika livsmönster ett samhälle eller grupp följer och anpassar sig efter.