Sanda El- Doukhi tycker att de som flyttar till stockholm, bör få lägenheter innan Stockholmarna. Foto: Elin Wahlgren

Ge mig en lägenhet!

Att flytta från en mindre stad, långt från Stockholm är inte enkelt och tar mycket energi. Att behöva hitta ett boende på mindre än en vecka är orimligt. Att tvingas tacka ja till en lägenhet långt åt fanders är inte heller särskilt tilltalande. Varför inte göra det enklare för oss nyblivna studenter som kommer från städer långt bort från den stora huvudstaden? Varför inte prioritera oss som inte har någonstans att bo, och ge oss större möjlighet att få en liten studentlägenhet?

För ungefär ett och ett halvt år sedan fick jag reda på att jag hade kommit in på Journalistutbildningen på Södertörns Högskola. Vid denna tid hade jag inga tankar om att flytta från Skånes lilla Landskrona till ett stort Stockholm för studiernas skull. Min dröm hade alltid varit en ett studentliv i Göteborg, men så blev det inte. En vecka var den tid jag hade på mig att hitta en lägenhet i en storstad vars egna invånare har svårt att hitta ett rum i.

 

Alla klarar inte av att bo inneboende hos någon. Alla har inte råd med en etta med hyra på 10 000 kronor månaden. Alla har inte en mängd kontakter som snabbt kan fixa något åt en. Stressen när man två dagar innan flytten står utan boende är enorm och extremt obehaglig. Inte nog med att man flyttar till en främmande stad utan tryggt boende, man försvinner också långt bort från sin familj och alla sina vänner. Jag minns tillbaka till de två dagarna som kändes som två år innan jag flyttade upp till Stockholm. Jag minns alla de blandade känslorna som snurrade runt i mitt inre när jag samtidigt packade allt som skulle följa med mig upp. Jag önskar inte de här känslorna för någon, inte ens min värsta fiende.

 

När det gäller bristen på studentbostäder i Stockholm är Huddinge inget undantag. Bostäder bör prioriteras till oss som verkligen inte har någonstans att bo. De borde prioriteras till de som flyttat från andra städer långt bort från huvudstaden. Kommunen måste bära på ett större ansvar och ta tag i det problem som finns. Prioritera rätt och mänskligt.

 

Jag är medveten om svårigheterna med att lösa bostadsbristen här i Huddinge och Stockholm i stort, dock bör man komma på lösningar i snabbare takt. Inte ska jag behöva stå i kö i över ett år för att lyckas få tag på en liten skabbig studentlägenhet. Det är dags att ändra på detta. Hur kommer det sig att jag kommer in på en utbildning, utan någonstans att bo? Om samhället vill att vi ska utbilda oss måste vi även få möjlighet till det.