Frida Berntling vill kunna klaga under pollensäsongen. Foto: Elin Wahlgren

Pollenallergi - det är inget påhitt

By Frida Berntling
Tycker du om vårtecken?  Sverige får fler soltimmar på dygnet och människor blir gladare. Eller som för 30 procent av Sveriges befolkning, man känner sig konstant förkyld tack vare pollen - så ja, låt oss klaga.

Den varma sommaren 2018 gav oss inte bara skogsbränder i stora delar av landet, svältande djur och en solbränna man sent kommer glömma. Den förde även med sig den värsta pollensäsongen på 45 år nu till våren 2019, meddelade SVT i februari.

Jag gör precis som tidigare år, förnyar recept på astmamediciner, ögondroppar, nässpray och allergitabletter. Det brukar landa på ungefär 1000 kronor för mig per säsong, och det brukar även bli 1-2 sjukdagar. Antingen vaknar jag upp och ögonen är helt igensvullna, eller så andas jag med en strupe som är lika stor som ett värdelöst sugrör man får till drinken på krogen.  Till våren kommer även löpsäsongen, men för mig är det inte bara att knyta på mig skorna och ge mig ut i löpspåret. Jag måste ta två allergipiller på morgonen och därefter bunkra upp med astmamediciner.

 

 

Det som stör mig är att jag inte får klaga.

Det som stör mig är att det saknas förståelse kring pollenallergi.

Det som stör mig är att det förminskas dagligen.

 

 

Låt mig klaga! Jag anses som tråkig om jag inte följer med mina vänner ut en vanlig dag på stan. Men har ni verkligen kunskapen om pollenallergi och förståelsen för “jobbiga” pollenallergiker som mig?

 

Jag förstår absolut att det kan vara jobbigt att höra detta klagande år efter år. Enligt astma och allergiförbundet är det ungefär var tredje person som lider av detta påhitt, pollenallergi. Men det är inte så kul att ha en mancold i fyra månader. Jag har tur som lider av detta påhitt under våren och början av sommaren. Många tror att det endast är pollensäsong under våren men faktum är att pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst. Tänk på de som har pollenallergi från april till oktober? Det är sju månader av året, en konstant, dyr mancold. Så innan du dömer oss, ta lärdom av oss!