Foto: Tove Lindell, Helena Liljebäck

Att bo i stan är överskattat

By Helena Liljebäck
Ofta ser folk glesbygd som något där nästan ingenting händer och där ingenting finns. Som född och uppvuxen i Norrbottens hjärta, Överkalix, har jag lite andra tankar om saken.

Det händer att mina vänner i Stockholmsregionen suckar över hur svårt det är att hitta bostad, att allting är så dyrt och jobben omöjliga att få. Mitt svar är oftast en motfråga: Varför bor du här då?

Nu menar jag inte att allting som har med storstäder att göra är dåligt, tvärtom finns det goda chanser att klättra på karriärstegen och bilda stora kontaktnät. Nöjesutbudet är brett och matbutikerna tillgängliga stora delar av dygnet. Det är bara det att förutsättningarna på landsbygden inte är sämre, bara annorlunda. Bostad, jobb, fritid. Allt det finns utanför tullarna, jag lovar.

I dag saknas det arbetskraft i Överkalix och företagarandan är stor. Många av dagens jobb går dessutom att sköta från hemmet. Lösningen är enkel för dig som inte hittar din plats i storstan: Köp en strandtomt i Överkalix för en halv miljon.

Bio finns från höst till vår, livehockey i biosalongen likaså – helt gratis dessutom. Det lokala laget kan man se spela i Skogshallen, där tre SM-guldmedaljörer samt en tvåfaldig OS-medaljör fostrats. Naturen är ständigt närvarande och skidanläggningen finns tillgängliga för alla under vinterhalvåret. Kalix älv och Ängesån löper ihop alldeles intill tätorten som på så vis blir omringad av vatten. Har man ingenting för sig en kväll kan man slänga ut en fråga på måfå till ett par kompisar för att höra om någon vill hänga med ”upp på nå schysst berg?”.

Att alla känner alla är delvis sant. Alla känner nog till de allra flesta men alla umgås inte med alla. Däremot umgås vi över generationsgränserna på ett annat sätt än i stan eftersom utbudet på folk är mindre. Det gör att vi även lär känna människor med andra värderingar och det gör att man får ökad förståelse för att alla inte är likadana. När jag får problem vet jag alltid vem jag kan ringa.

Utbudet av utbildning är en av de största orsakerna till att människor ger sig av. Luleå tekniska universitet är det närmaste lärosätet, tio mil bort. Dit går det att pendla, men studerar man längre bort får man lov att flytta – och ofta ”blir man kvar” på den nya orten.

Själv lämnade jag Överkalix för att se någonting annat och utvecklas som person. Jag har bott i Kina, Nya Zeeland, Kanada och på Gran Canaria. Numera är jag journaliststudent på Södertörns högskola i Flemingsberg. Så länge jag trivs med studierna stannar jag, men sen bär det av till Norrbotten där jag hör hemma.