Nytt i Flempans saffranskladdkaka

Av Ellinor Molin, Matilda Törnqvist & Kristoffer Silwing

Juletider närmar sig med stormsteg. Vad är då bättre än lite julbak för att skapa rätt stämning? Därför har Nytt i Flempan tagit tillfället i akt och spelat in ett inslag där ni kan lära er hur man enkelt bakar en god saffranskladdkaka.

 

Recept:

Blanda 3 dl socker med 2,5 dl vetemjöl, 2 msk vaniljsocker och 1 krm salt i en bunke. Tillsätt 3 ägg rör om. Riv 100 gram mandelmassa och vänd ner i smeten. Smält 150 gram smör eller margarin och blanda i 1 gram (två paket saffran).

Häll i smeten och rör noga. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Serveras ljummen eller kall med grädde eller hallon!