torsdag 30 maj 2024

100 barn dansar Mozarts Requiem i Botkyrka

Läs också

Söndag den 19 november dansas Mozarts Requiem i Hangaren i Botkyrka med närmare 200 personer på scenen. Det är lokala Subtopia som arrangerar föreställningen tillsammans med regissören Charlotte Engelkes och dirigent Christian Karlsen.

Charlotte Engelkes. Foto: Lisen Calmius

Bakom kulisserna

Regissören Charlotte Engelkes har tillsammans med dirigent Christian Karlsen hållit på med föreställningen i flera år, och det har varit en lång process. Deras idé är att låta barn få möta och uttrycka sig till symfonisk musik, och att låta barnens egna tankar om liv och död berättas till Mozarts berömda musikstycke från 1791. Under fem veckors tid har 100 barn från låg- och mellanstadieskolor i Botkyrka, 60 körsångare från Stockholms musikgymnasium, 4 dansare och musikgruppen Västerås Sinfonietta övat tillsammans för att kunna göra en så bra föreställning som möjligt till Mozarts Requiem.      

 Regissör Charlotte Engelkes. Foto: Mats Bäcker

– Klassisk musik är något som ska vara för alla, och det är särskilt kul när barnen blir imponerade av att få dansa till musik som skapats på 1700-talet, säger Charlotte Engelkes.

Efter föreställningen hoppas Charlotte Engelkes på att få göra en dokumentär om förberedelserna till föreställningen, då hon under denna period samlat mycket material från mötena med barnen där de dansat och haft kul tillsammans.

– Hela projektet i sig, det är det som är vinsten! Jag kommer alltid att komma ihåg dessa barn, och de kommer alltid att komma ihåg oss.

Föreställningen

Kristina Hagos, 37, är arrangemangschef för kulturcentrumet  Subtopia, där en av hennes uppgifter bland annat är att vara ansvarig för centrumets arrangörsstöd “Hjärteevent”. Syftet och målet med  “Hjärteevent” är att bidra med mer kultur och samhällsnytta till Botkyrka. 

Kristina säger att anledningen till att de valde att ta in just denna föreställning är för att den dels involverar låg- och mellanstadieelever i Botkyrka kommun, dels involverar olika nivåer inom dans och dansare. På scenen befinner sig erfarna musiker och dansare, men också barn som aldrig dansat förr. 

Kristina Hagos, arrangemangschef. Foto: Lisen Calmius

Biljettpriset till föreställningen är valfritt, eftersom fler ska kunna komma. Kristina Hagos hoppas kunna locka de personer som vanligtvis inte brukar gå på föreställningar, för att inkludera alla och få en bred och blandad publik. 

 – Vi vill bidra till att det finns ett kulturutbud för människor här, och för oss är det därför viktigt att det finns på plats i just Botkyrka och inte bara på andra ställen i Stockholm, säger Kristina Hagos.

Bara tre dagar kvar till föreställningen är i full gång i Hangaren, Botkyrka. Foto: Lisen Calmius
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami