tisdag 10 september 2024

1200 köar för ridlektioner – nu planeras nya kommunala stallplatser

Läs också
Johanna Berglund är delägare på Lövsta ridskola, där man får köa i tre år innan man kan få ridlektioner. Foto: Laura Leskinen
Hästintresserade barn och unga får köa flera år för att få plats på någon av Huddinge kommuns allmänna ridskolor. Nu ska kommunen se över hur man kan lägga till fler stallplatser.
– Vi vill att det ska bli tillgängligt för fler, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är en kall onsdag eftermiddag och Johanna Berglund har mycket att göra. Det är bara någon timme kvar till kvällens första ridlektion på Lövsta ridskola, men golvet i ridhuset har frusit.

– Det går inte att rida där, underlaget är stenhårt, säger delägaren Johanna Berglund. 

Troligtvis har underlaget fryst på grund av att det vattnades för sent på hösten. Det är lite ovanligt men inget konstigt. Ibland måste man vattna i ridhuset, så att sand inte flyger överallt i luften under lektionen, men gör man det för nära inpå vintern kommer underlaget att frysa. Ett hårt underlag kan vara farligt för hästarna. 

Att ställa in är inget alternativ. För att få ekonomin att gå runt behöver det finnas tolv elever på varje lektion. Lektioner har man sju dagar i veckan. 

– Vi får gå till ridhuset och salta, säger Johanna Berglund och ringer en anställd. 

Lövsta ridskola drivs av ett privat bolag, men själva anläggningen ägs av kommunen. På ridskolan finns åtta hästar och tio ponnys. Foto: Laura Leskinen

Samtidigt köar runt 1200 barn för att få rida på en allmän ridskola i Huddinge. Kommunen har nyligen kartlagd ridsportens förutsättningar. Det behövs fler stallplatser på de befintliga ridskolorna och möjligtvis en helt ny ridskola för att alla som vill ska få ridlektioner. 

På Lövsta ridskola är kötiden till att få påbörja ridlektioner ungefär tre år. 

– Vi skulle behöva flera boxar för att kunna ha fler hästar. Vi kan helt enkelt inte belasta hästarna mer, säger Johanna Berglund. 

Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att de långa köerna beror på att sporten på kort tid har blivit allt mer populär. 

– Blir det OS- och VM-medaljer, då ökar såklart populariteten. Problemet med stall och ridskola är att det går åt ganska mycket mark. Det blir konkurrens med andra intressen, som bostäder. 

Problemen har enligt rapporten kvarstått under flera år. Redan 2013 konstaterade kommunen att Huddinge satsar betydligt mer pengar på sport som ishockey och fotboll, där majoriteten av utövarna är pojkar. Ridsporten, där de flesta som deltar är tjejer, särbehandlas negativt, vilket är dåligt för jämställdheten, konstaterade kommunen. 

– Nu vill vi verkligen satsa på ridsporten. Det är en viktig sysselsättning och idrott för oss, och vi vill att det ska bli tillgängligt för fler. Vi vill öppna upp sporten till de som inte har egen häst eller känner någon som har egen. 

Men hur stora satsningarna blir, och på vilket sätt de kommer att gå till, kan Bo Källström (L) inte uttala sig om.

– Nu finns ett uppdrag så nu ska vi börja hitta flera stallplatser redan i början av nästa år. Och sedan ska vi titta hur vi ska göra på längre sikt.

Kommunen har även funderat på att starta en helt ny anläggning, men det initiativet ligger långt borta i framtiden. Johanna Berglund på Lövsta ridskola tror att situationen kommet att ta flera år att lösa. 

– Det går inte att bara starta en ridskola med fyrtio platser helt plötsligt. Det har tagit flera år för oss att bygga upp verksamheten.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami