måndag 22 april 2024

Fittja moské – Moståndet beror på fördomar

Läs också
Jimmie Åkessons tal på SD:s landsdagar under den gångna helgen, där han talade om att riva moskéer, har väckt mycket uppmärksamhet, och framför allt kritik. 
– Vi bryr oss inte så mycket om SD. Vi hjälper våra medlemmar att integreras i det svenska samhället, säger Ismail Okur från Fittja Moské.
Foto: Roger Petersson

Jimmie Åkessons tal på SD:s landsdagar under den gångna helgen där han talade om att riva moskéer, har väckt mycket uppmärksamhet, och framför allt kritik. 

– Vi bryr oss inte så mycket om SD. Vi hjälper våra medlemmar att integreras i det svenska samhället, säger Ismail Okur från Fittja Moské.

Kritik har kommit från i stort sett hela det politiska spektrat efter det tal snom Jimmie Åkesson höll på sitt partis landsdagar under helgen. Även statsminister Ulf Kristersson har kritiserat Åkesson. Smålandspostens Fredrik Haage kritiserar Åkesson för att hälla bensin på härden och syftar på terrorhotet mot Sverige. SD-ledarens tal var sabotage mot regeringen och rentav en sverigefientlig handling, skriver Peter Wennblad i Svenska Dagbladet.

Samtidigt menar till exempel Susanna Birgersson på opinionssajten Rak Höger att Åkesson pekar på reella problem som kritikerna vill sopa under mattan. Ett par exempel är att inte ett enda muslimskt samfund tog avstånd från Hamas massaker på civila israeler 7 oktober, och att i Gävle moské ska utvisningsdömda imamen Fekri Hamad, som dömts till utvisning efter att ha bidragit till radikalisering och våldsbejakande extremism, fått fortsätta föreläsa. 

Ismail Okur är ordförande i Botkyrka Islamiska Kultur Förening som driver Fittja Moské. Hur ser han på situationen? 

Foto: Privat

Ismail Okur, hur har församlingen reagerat på Åkessons tal? 

– Vi bryr oss inte så mycket om SD. Vi är svenskar, svenska muslimer. Vi är alla medborgare i Sverige sedan många år, ofta i flera generationer. 

När Aftonbladet besökte moskén tidigare i veckan var det samtidigt många som verkade illa berörda av Åkessons tal. Någon jämförde med nazisternas jakt på judar och någon annan talade om hets mot folkgrupp. 

En del muslimer känner sig utsatta när de hör Åkessons uttalande, men samtidigt så säger han att det bara är moskéer där det förekommer till exempel desinformation, antisemitisk eller antisvensk propaganda som skulle kunna stängas. 

Har ni någonsin blivit anklagade för något sådant?

– Nej, aldrig. Vi ägnar oss åt bön, koranläsning och också utbildning om det svenska samhället för att underlätta integrationen. Jag bjuder gärna in Jimmie och hans partikollegor så de själva kan se vad vi gör i moskén. 

Ja, ni har ju bland annat fått beröm av Polisen för ert agerande vid koranbränningar tidigare i år – Är det kanske så att ni är ett föredöme, medan det som Åkesson talar om kan förekomma i andra moskéer?

– Nej, jag har kontakt med många andra moskéer och det finns ingenstans. Jag förstår inte var Åkesson fått detta ifrån. Kanske hade han en dålig dag och ångrar sig nu. 

Kan du se att det kan  finnas några motsättningar mellan Islam och svensk och västerländsk demokrati och kultur, och att det svenska samhället kan behöva sätta gränser någonstans?

– Nej, vi har ett gott samarbete med myndigheterna och alla moskéer är bra på detta. Islam är en religion för att skapa frihet. När vi började med böneutrop för några år sedan kom några SD-politiker hit. “Det där var väl inte så farligt” sa de när de hörde böneutropet. Det finns mycket fördomar som gör människor rädda. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami