torsdag 30 maj 2024

16-åring dömd för mord i Skogås

Läs också
Skogås centrum, Foto: Jakob Berglev

Den 28 januari i år sköts en 15-årig pojke till döds på en restaurang i Skogås. Nu har Södertörns tingsrätt dömt en 16-årig pojke till sluten ungdomsvård i fyra år för mordet.

Mordet i Skogås var en hämndaktion till följd av en skjutning mot en bostad tillhörande Foxtrotledaren Rawa Majid.

Totalt tio personer stod åtalade misstänkta för inblandning i mordet. Genom att analysera deras konversationer i den krypterade chatt-appen Signal har händelseförloppet kunnat kartläggas. Sex av tio dömdes, däribland 16-åringen. Samtliga nekar till brott.

Södertörns tingsrätt, där den 16-åriga pojken dömdes, Foto: Jakob Berglev

Enligt åklagaren Ida Arnell var bevisningen stark mot den nu dömda 16-åringen.

– Genom chatten lyckades vi koppla dem till annan bevisning, säger Ida Arnell.

Målets rådman Kian Amraée utvecklar.

– Pojkens rörelser under morddagen gick att spåra med hjälp av bland annat övervakningskameror och transaktioner för taxiresor. Detta gjorde det möjligt att koppla pojken till ett konto på chattappen Signal som med säkerhet tillhörde personen som utförde mordet.    

Enligt utredningen installerade 16-åringen appen den 25 januari, tre dagar före mordet. Mellan morddagen den 28 januari och den 3 februari skedde totalt 139 samtal/samtalsförsök från hans Signalkonto. 16-åringen själv har inte velat kommentera ifall han haft, använt eller laddat ner Signal. 

Åklagaren yrkade att pojken skulle dömas för mord och grovt vapenbrott. I slutändan dömdes han endast för det förstnämnda. 

– Vapnet gavs till pojken med det specifika syftet att utföra mordet. Bedömningen blev därför att brottet mord här även innefattar grovt vapenbrott. I det här fallet fanns det ingen anledning att separera de två, säger Kai Amraée till Nytt i Flempan.        

Pojken kan inte dömas till fängelse då han endast var 15 år vid brottstillfället. Istället döms han till den högsta möjliga straffet för en underårig, sluten undgdomsvård i fyra år. Utöver straffet ska pojken betala 110 000 kronor var i skadestånd till fyra av den avlidna personens anhöriga, samt 156 133 kronor till en femte. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami