tisdag 28 maj 2024

80 nya bostäder planeras i Skogås centrum

Läs också

Kommunstyrelsen i Huddinge ska ta fram en detaljplan för fastigheten Valvet 3 i Skogås centrum. Planen är att området på cirka 4000 kvadratmeter ska rymma både bostäder och verksamhetslokaler. 

Skogås. Foto: Jakob Bergelv

Fastigheten Valvet 3 ägs av Huge Bostäder AB och ligger bredvid Mariakyrkan i centrala Skogås. På platsen fanns tidigare en familjecentral som blev en förskola. Byggnaden var i dåligt skick och revs 2022 för att ge utrymme för nya bostäder. 

Projektet ingår i kommunens vision att bygga fler bostäder i närheten av existerande kollektivtrafik i Skogås. Huddinge kommun skriver på sin webbplats att målet med det nya kvarteret är att ”stärka den sociala gemenskapen och öka den upplevda tryggheten”. 

Projektets exploateringsingenjör Julia Olsson utvecklar. 

– Skogås är ett otryggt område. Genom de nya bostäderna hoppas vi skapa ett bättre flöde av människor. Den nya bebyggelsen ska stå väldigt nära Skogås centrum och vi jobbar för att den ska integreras i den befintliga. 

Området kring Skogås centrum domineras av hyreslägenheter. Valvet 3 kommer däremot att utgöras av bostadsrätter. Målet är att skapa en bättre variation i bostadsområdet. 

– Det är ingenting vi har bestämt, utan snarare en politisk riktlinje som vi följer, säger Julia Olsson. 

I en ny rapport från polisen pekas Skogås, tillsammans med Vårby och Grantorp/Visättra ut som en av Huddinges tre öppna drogscener. Julia Olsson är medveten om problemen i området men är samtidigt positiv. 

– Det finns en löpande dialog med de som ansvarar för tryggheten i Skogås centrum. Vi jobbar för att den nya bebyggelsen ska vara en trygg plats utan kriminalitet, säger hon. 

Tror du att byggandet kommer påverkas av att en öppen drogscen finns i närheten?

– Det kommer nog inte att påverka starten på bygget, men det finns en risk att projektet drar ut på tiden till följd av drogförsäljningen, säger Julia Olsson. 

Projektet befinner sig fortfarande i ett planeringsskede och det är osäkert när byggandet inleds. Julia Olsson tror att det kommer dröja minst tre år innan det första spadtaget tas. 

– Vi hoppas ha en detaljplan klar sommaren 2025, säger hon. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami