onsdag 29 maj 2024

ABF en viktig mötesplats: “Meningsfull fritid åt alla”

Läs också

Teater, musikal, sällskapsdans, måleri och mycket mer. ABF i Huddinge har ett brett utbud av aktiviteter att välja mellan – även för de som har det tufft i samhället. Nytt i Flempan var på besök när vuxna med intellektuell funktionsnedsättning målade akvarell.

Linda Thomsen visar upp deltagarnas verk som hänger på väggarna i ABF-huset. Foto: Agnes Raab Cohn

KULTUR. I ABF-huset bjuds det kvällen till ära på julfika – skumtomtar, julmust och pepparkakor. Det är nämligen dags för akvarellkursens sista träff för terminen. Det är konstnären Linda Thomsen som leder gruppen, och hon har gjort det i tre  terminer i rad. Precis när deltagarna slagit sig ner vid bordet frågar de Linda när kursen drar i gång igen.

– De tycker verkligen att det här är jätteroligt, säger hon. De ser fram emot varje tillfälle.

För deltagarna på akvarellkursen handlar det inte om hur slutresultatet ser ut. I stället är det processen som är viktig. Att göra det man tycker är kul och att få träffa sina kompisar. Ibland får de i uppgift att måla porträtt eller stilleben, men oftast får de göra precis som de vill.

– Vi är här för en rolig kväll, säger Linda Thomsen. Deltagarna kommer hit och är glada att bara få träffa sina vänner. Vissa har målat med varandra i flera år.

Linda Thomsen skolade om sig från vårdbiträde för att satsa på sitt intresse och jobbar numera inte bara som konstnär utan även som hantverkspedagog, ett skifte hon inte ångrar.

– Som hantverkspedagog jobbar man främst inom LSS. Det handlar om skapande, både att lära ut och för att få människor att må bra. Det är ett jätteviktigt arbete.

Att deltagarna uppskattar att få komma hit kan ingen ifrågasätta. Hela rummet är fyllt av skratt, och så fort någon kommer in i rummet blir de bemötta av varma hälsningar. Alla får i dag måla vad de vill medan de pratar om sin dag och tar del av fikat.

– Jag tycker det är kul, säger Annette Råstedt, en av deltagarna. Jag målar bara när jag är här, så det är jättekul.

Camilla Norling och Annette Råstedt är två av deltagarna som hittat varandra på ABF. Foto: Agnes Raab Cohn

ABF i Huddinge erbjuder aktiviteter även för andra som har svårt att hitta en plats i samhället. På sistone har de till exempel tagit emot människor från Ukraina som erbjuds kostnadsfria kurser i bland annat svenska och samhällskunskap.

Gunilla Wester är verksamhetsassistent på ABF i Huddinge. Under sina år på jobbet har hon sett hur mycket ABF betytt för människor i kommunen.

– Vi vänder oss till dem som har det svårt i samhället och vi försöker skapa en meningsfull fritid åt alla. De som kommer hit älskar det. Det finns så mycket att välja mellan, så det finns något för alla. 

Enligt Linda är det inte bara aktiviteterna på ABF som uppskattas. Även den gemenskap som uppstår bland deltagarna i gruppen är ett viktigt skäl  till att många gärna kommer dit. 

– De tar verkligen hand om varandra. De är nyfikna på varandra och även på mig. Jag får en energikick efter varje tillfälle, säger Linda Thomsen.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami