fredag 19 juli 2024

Åklagare överklagar tingsrättens friande dom i restaurangskjutning

Läs också
Bildmontage: Fatima Addberger, Foto: Pressbilder.

I slutet av oktober frikände Södertörns tingsrätt de två män som stod åtalade för skjutningen på restaurang Pickles i Visättra. Skjutningen bedöms av polis och åklagare vara en hämndaktion som beror på splittringen inom Flemingsbergsnätverket.

Det ökade antalet skjutningar i samhället handlar uteslutande om uppgörelser inom kriminella nätverk. Flemingsberg har inte heller varit förskonat. I den allmänna debatten stöts och blöts skjutvapenvåldets ursprung, orsaker och utveckling.

TV- programmet ”Efterlyst” inleder varje avsnitt med en redogörelse för veckans skjutningar. I Expressens podd Krimrummet efterlyser Jale Poljarevius, polisens underrättelsechef i region mitt, ny lagstiftning i Sverige. Poljarevius vill införa kollektiv bestraffning, där en grupp gemensamt straffas för något som inte alla i gruppen har gjort. Men också det som i USA har kommit att kallas RICO-lagstiftning, det vill säga en straffskärpning för den som ingår i en kriminell gruppering, till och med för lindriga brott. 

Människor sympatiskt inställda till offer

Samtidigt menar upphovsmännen bakom podden Krimtimmen att medierna skapar en förvrängd bild av hur många dödsskjutningar som sker, helt enkelt för att människor generellt är mer sympatiskt inställda till offer som dör och att medierna därför fokuserar på dem. Nils Funcke, tryckfrihetsexpert, instämmer i antagandet. 

1 juli 2021 sköts en man i 25-årsåldern ihjäl på basketplanen vid Annerstaskolan i Flemingsberg. Den avlidne tillhörde toppskiktet i det som kommit att kallas Flemingsbergsnätverket, en gruppering bestående av yngre män, som försörjt sig på kriminalitet i Flemingsberg med omnejd sedan 2015. Skjutningen av 25-åringen blev startskottet på en splittring inom nätverket i en Flemingsberg och en Visättra-del. 17 juli samma år uppstod bråk mellan de två fraktionerna i Visättra. Under tumultet skottskadades två barn som lekte på en lekplats intill. 

Två åtalade frikända

I december 2022 inträffade en skottlossning på kvartersrestaurangen Pickle, i Visättra, vilken polis och åklagare bedömer vara en hämndaktion för skjutningen vid Annerstaskolan. Åtal mot två av de inblandade i skjutningen väcktes vid Södertörns tingsrätt i augusti 2023. Tingsrätten frikände den 27 oktober 2023 de båda åtalade på grund av bristande bevisning. Man ansåg att de visserligen kunde knytas till platsen, men inte till själva gärningen.

Senior Åklagare Sara Stolper delar inte Tingsrättens uppfattning:

– I det här fallet har tingsrätten och jag gjort olika bedömningar. Jag har redan lämnat in ett överklagande av tingsrättens dom. Jag menar att bevisningen är tillräcklig för att döma en av de åtalade.

Sara Stolper vill inte uttala sig om de krav som riktats från polisens håll om införande av kollektiv bestraffning och RICO-lagstiftning.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami