lördag 25 maj 2024

Albykonferensen – ett viktigt forum för ungdomar

Läs också

Det är på Albykonferensen som Albys ungdomar låter sina röster höras av folk runt om i Botkyrka. Även myndigheter får möjlighet att ta del av ungdomarnas tankar och idéer, något som ger unga en chans att påverka. 

Vi träffar Langa Pagard, som Nytt i Flempan även pratade med inför konferensen. Utöver sina studier jobbar hon extra på kulturcentrumet Subtopia, som varit med och skapat årets konferens. Utöver Subtopia är konferensen ett samarbete med mediehuset Fanzingo, Cirkus Cirkör och Albys nätverksgrupp. 

Langa Pagard. Foto: My Rova

Årets konferens som hölls den 18 april skiljde sig från fjolårets, denna gång stod ungdomarnas åsikter och tankar i fokus. Politiker, poliser och trygghetsförvaltare fanns bland deltagarna på eventet. Flera av deltagarna sa efter konferensen att de borde ha fler liknande möten och inte bara en gång om året. 

 – Det kändes skönt att de lyssnade och tog in det vi ungdomar ville lyfta, det fanns en glöd och en vilja att göra förändring, berättar Langa. 

Under konferensen frågades deltagarna om hur deras bild av Alby ser ut, men det visade sig att få kände till förorten innan de besökte konferensen. Och ämnet om hög kriminalitet, som Langa tidigare oroat sig över, kom inte upp mycket alls. Hon blev glatt överraskad att bilden av Alby kanske inte är så präglad av kriminalitet som hon hade trott. 

Langa tror att förebyggande arbete, inte bestraffning, skulle hjälpa unga människor att inte hamna på fel väg. Att unga i Alby har ett syfte och aktiviteter skulle vara en viktig del i detta, menar hon. Det största problemet kan vara att informationen om de aktiviteter som finns inte når ut till ungdomarna. 

 – Hade jag inte jobbat på Subtopia hade jag inte känt till hälften av det som händer i Botkyrka, säger Langa. 

Ungdomarnas engagemang är viktigt för Cesar Fulgencio, konferensens kontaktperson och chef för ung kultur – Do It Together på Subtopia. Event som Albykonferensen gör att ungdomarna kan göra sin röst hörd. Han berättar att de genomförde konferensen på liknande sätt för två år sedan och att det redan då var uppskattat.

– Det är ett bra sätt för myndigheter och beslutsfattande personer att ta del av ungdomarnas tankar och idéer, menar Cesar.

Cesar Fulgencio. Foto: Luca Garuski

Det finns flera sätt för ungdomar i Alby att engagera sig, berättar han. Det finns lokala föreningar och företag som hjälper till med allt från jobbsökande till att göra sin kreativa vision till verklighet. Det går även för ungdomar att ta kontakt direkt via sin skola, då organisationer, företag och föreningar har bra kontakt med skolkontoren.

My Rova

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami