Nu börjar Botkyrka kommuns framtida stadsutveckling, ungdomar från 13-18 år är välkomna att delta och ge sitt perspektiv. Syftet är att skapa platser och göra stadsmiljön mer attraktiv för ungdomar.
Idén till projektet Unga stadsplanerare bygger ursprungligen på att det ofta saknas ett ungdomsperspektiv i stadsutvecklingen, Kommunen vill ändra på detta genom att vara pionjärer och arbeta på ett mer demokratiskt sätt, ge utrymme för ungdomars motivation och aktiva deltagande.
Botkyrka kommun uppger nu på sin facebooksida att man har öppnat upp för ungdomarna att tycka till och vara delaktiga i planeringen av staden. Syftet är att skapa platser för ungdomar och att göra stadsmiljön mer attraktiv.
Amanda Ferrada, som är kommunens kultursamordnare, understryker vikten av att inkludera ungdomar i planeringen för att förstå vad som gör staden attraktiv för dem.
– Ungdomarnas röster är det viktigaste för oss, jag tycker att det är viktigt att vara transparent och att ha flera samarbetspartner som är med i denna process. Vi ska jobba med en översiktlig plan 15-30 år framåt för hur vi ska utveckla vårt stadsområde i Botkyrka. Det gör att vi redan nu försöker få ungdomarnas perspektiv, då det är ett stort steg i stadsutvecklingen.
Hon tycker att de flesta projekt som handlar om att ungdomar kan delta i processen, inte stämmer. Amanda påpekar därför att ungdomarnas röster verkligen kommer att beaktas i denna stadsplanering.
– Jag och min kollega Shilan Hast jobbar med kultur och driver utvecklingen i Botkyrka kommun. Vårt mål är att skapa möjligheter och se till att ungdomar har en egen makt och känner till att de är en del av beslutsfattande processer. Genom olika metoder med kultur och entreprenörskap till exempel, att de själva kan vara drivna i olika processer, säger Amanda Ferrada.
Botkyrka kommun hoppas att detta projekt blir en pågående process och att det inspireras till andra kommuner.
– Efter december kommer vi att göra en utvärdering tillsammans med alla personer som är involverade i processen och förvaltningar från kommunen, för att se hur vi som kommun kan fortsätta ta det vidare. Vi startade detta projekt eftersom att vi fick extra stöd från Socialstyrelsen, men jag tycker att det finns mycket mer att göra, säger Amanda.