onsdag 29 maj 2024

Amar slår ett slag för kung fu

Läs också

Kampsporten kung fu har funnits med Amar Lovo Aldolaymi genom hela livet. Han började redan när han var 10 år gammal i Bagdad, Irak. Sedan år 2000 driver han Free Style School i Vårbyskolan och Huddingehallen. Det viktigaste för Amar Lovo Aldolaymi är respekt, tålamod, disciplin och att barn och ungdomar ska få chansen att röra på sig.

Amar instruerar en av sina elever. Foto: Elis Kalmér.

Han har genom sina 30 år i kampsportsvärlden prövat på många olika varianter men det var framförallt tålmodigheten och respekten inom kung fun som fångade Amar Lovo Aldolaymi.

–När man når den högsta nivån inom kung fu så är det normalt att lära ut till andra. Det är mest självförsvar, tycker jag i alla fall. Kung fu kändes öppet, varierat och det var därför den tilltalade mig, säger Amar. 

Att sporten är öppen betyder inte att man får göra som man vill. Kung fu bygger på respekt och disciplin. Oavsett ålder, nivå eller styrka så lyssnar man på tränaren under passets gång. Många gånger är tränaren mycket yngre än sina elever och det är något som vissa kan ifrågasätta men så funkar det inte på Amar Lovo Aldolaymis skola. 

–När träningen börjar följer man reglerna och lyssnar på tränaren. Vi kör nolltolerans mot svordomar, tjafs och föräldrar får inte lägga sig i. Man måste ha kontroll över sig själv och jag tror att det är här kung fun kan komplettera skolan och andra sammanhang där barn ibland har svårt med disciplin. Om man stör eller avbryter får man göra armhävningar och jag har hört från föräldrar att när deras barn gör fel säger de “jag kommer säga till Sifu”, skrattar Amar Lovo Aldolaymi. 

Många barn har kommit och gått i det gamla omklädningsrummet i Huddingehallen, där Sifu Amar drivit sin Kung Fu – skola i 20 år. Foto: Elis Kalmér

Till skolan kommer barn från hela södra Stockholm för att träna och lära sig om kung fu. Dessvärre har intresset sjunkit lite enligt Amar. Många unga rör sig istället mot MMA och andra mer kommersiella idrotter där det finns mer pengar och kändisskap. Han tror också att datorspel och telefoner gör att många barn i dag tyvärr blir stillasittande.

– Sanningen är att om det inte passar barnen kan de byta sport, man får kommunicera med föräldrarna och barnet. Men nu för tiden är det inte helt enkelt, många barn sitter hemma på sina rum och spelar tv-spel och håller på med telefonen. Jag bryr mig inte pengar, det viktiga är att barnen får lära sig och då måste de själva vilja, säger Amar Lovo Aldolaymi.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami