tisdag 21 maj 2024

Amir Chamdin om arbetet med dramaserien om Börje Salming

Läs också

På söndag har den omtalade dramaserien om Börje Salming premiär. “Börje – The Journey of a Legend” är regisserad av prisbelönte regissören Amir Chamdin, 49, från Huddinge. Ett projekt som han påbörjade redan för åtta år sedan.

Börje Salming tillsammans med Amir Chamdin. Foto: Jenny Unnegård

Amir Chamdin växte upp med att titta på ishockey under 80-talet, och såg på när Börje Salming kom tillbaka till Sverige efter sin framgångsrika tid i NHL. För 10-15 år sedan läste han en intervju med Börje Salming där Börje beskrev sin uppväxt och den viktiga relationen till sin äldre bror Stig Salming. I intervjun beskriver Börje att drömmen aldrig var att bli någon NHL-stjärna, utan det var att få vara nära Stig. Amir berättar att han, fram till att han läste intervjun, bara var ett fan av Börje, men att han därefter såg Börje som en inspirationskälla.

– Där insåg jag att det var en inspirerande historia, och det är sådana historier som jag vill sprida och berätta om. Jag vill att andra ska inspireras av Börje på det sätt som jag inspirerades av honom, och därför valde jag att göra denna serie, säger Amir Chamdin.

Amir och Börje planerade dramaserien

Amir påbörjade planerna på en serien om Börje Salming för över åtta år sedan. Han berättar att han och Börje tillsammans planerade upplägget för serien på ett sätt, men att det slutade på ett helt annat. Slutskedet för produktionen av serien blev inte alls som Amir tänkt, då Börje blev sjuk i ALS och gick bort innan den blev färdigproducerad.

– Det här ska bli kul att kolla på tillsammans i en biosalong sen, sa vi till varandra, och sen blev det inte så.

Amir beskriver att det finns både stolthet och vemod i projektet för alla som medverkat, och att det är blandade känslor, men han menar att det är viktigt att filmen visas. Förväntningarna han har är att det svenska folket får se en sida, en slags igenkänning, hos Börje. En person som ibland är lite vilsen, men ändå tar sig framåt. Det är en historia som alla som är på väg att bli vuxna kan känna igen sig i, säger han.

Amir säger också att det finns många lärdomar som han tar med sig från projektet, där den största lärdomen är att leva i nuet, men också att vara glad och hylla alla som är runtom honom.

– Det är klart att det  är en serie om ishockey, men det är så mycket mer än det, säger Amir. 

Amir Chamdin
Ålder: 49 år
Ort: Huddinge
Aktuell med: Börje – The Journey of a Legend
Valter Skarsgård spelar en ung Börje Salming i den nya dramaserien. Foto: Pressbild
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami