söndag 26 maj 2024

Ängskyrkan vill skapa en trygg plats för yngre

Läs också
Ängskyrkan vill främja gemenskapen i kommunen med pyssel och sång. Foto: Alicia Johnson

I en värld med smartphones och digitala distraktioner vill Ängskyrkan i Storvreten skapa en välkomnande miljö för barn och ungdomar med hjälp av sång, pyssel och gemenskap.

Ängskyrkan i Storvreten ligger bara ett par stationer från Tumba centrum. Kyrkan erbjuder många aktiviteter för både yngre och äldre i kommunen. Verksamheten drivs av ett stort och engagerat nätverk av kyrkans anställda och frivilliga i gudstjänstmedverkan, ledaruppgifter och praktiskt arbete, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

Samar Tony, fritidsledare för aktiviteterna, berättar om kyrkans vårtermin som består av tre aktivitetsdagar varje vecka under terminen. Aktiviteterna varierar efter ålder och tema. Det är “Barnäventyr” på tisdagar med pyssel och sång för barn upp till 8 år, “Do Re Mi och fantasi” för barn i sju- till trettonårsåldern och “Fredagsträffen” för barn i tio- till trettonårsåldern. 

Sång och pyssel med barnen

Tisdagens barnäventyr inleds med sång och dans tillsammans med eftermiddagens gäster. Ängskyrkans musiker, Fredrik Roste, spelar piano och sjunger visor som barnen får hänga med på. Fritidsledarna Marisol Avila och Samar Tony sjunger och dansar med barnen. Efter sångstunden börjar barnen pyssla i en av de två ateljéerna som finns inne i kyrkan. Det som ska pysslas brukar vara relevant för vilken tid det är på året såsom påsk och jultema. Svårighetsgraden för pysslandet kan variera baserat på åldersgruppen, berättar Samar Tony.

Både Marisol och Samar uttrycker syftet med aktiviteterna som ett slags gemenskap för barn och ungdomar. Kyrkan vill även skapa en trygg plats för barn i området. När barnen blir äldre och slutar gå på fritids så finns det inte lika mycket saker att göra utanför skolan. 

– Vi vill att de ska ha en trygg plats hos oss. De lämnar sina mobiler och har någonting annat att göra, säger Samar.

Responsen från föräldrarna har varit positiv. Ivan Shlemons barn är på aktiviteterna i kyrkan väldigt ofta. 

– Sedan kanske två år tillbaka har vi deltagit i Ängskyrkans aktiviteter, det är ett tillfälle där man kan hålla barnen sysselsatta och de får lära sig om kristendomen samtidigt. Efter de har pysslat får de alltid ta hem det de har skapat, det är jättekul, berättar han.

Eftermiddagen avrundas med en gemensam bön. I kyrkan får alla deltagare tända ett ljus var och be för gruppen. De ber även för alla barn i hela världen som är utsatta eller drabbas av olika orättvisor.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami