lördag 18 maj 2024

Bra samarbete –Annerstaskolans väg till framgång

Läs också

Yvania Medina är rektor på Annerstaskolan. Bild: Privat & Wikimedia Commons/AleWi

Annerstaskolan, i hjärtat av Flemingsberg. En kommunal F-9 skola som har mångfald, glädje och lärande som ledord. Rektor Yvania Medina ser skolan som sitt andra hem och är stolt över sin arbetsplats.

Våra goda resultat tyder på ett bra samarbete som vi har vunnit priser för, säger hon till Nytt i Flempan.

Annerstaskolan har haft nio rektorer på åtta år, men nu är Yvania Medina inne på sitt fjärde år som rektor på skolan. Hennes ledarskap är tillitsbaserat, inlyssnande och hon är tydlig med att alla inblandade på skolan ska vara delaktiga.

Jobbet är hennes passion och hon spenderar mycket tid för att uppnå bästa resultat. För Yvania Medina räcker det inte med att jobba åtta timmar om dagen, då hon oftast behöver jobba hemifrån efter en lång dag på Annerstaskolan. Detta hårda arbete har lett till en del priser, såsom vinnare av Årets Gröna Skolmåltid 2021. Motiveringen till priset lyder “Här blir måltiden till en färgsprakande jordenruntresa som skvallrar om en eventuell framtid där köttet inte behövs”, enligt juryn.  Förutom det har Yvania blivit utsedd till årets chef i Huddinge 2022 och 2023.

– Jag tar inte åt mig all ära för priserna, då detta är resultatet av ett hårt arbete från alla anställda, säger Yvania Medina.

Hon är tydlig med att hon inte vill ta hela äran själv. När hon tog över skolan var den på botten med en lång väg kvar till framgång. Skolan var rädd att storsatsa, då man tidigare haft många rektorer som lämnat. Nu har skolan en tro på förändring, vilket har gett en tro på långsiktig planering och framgång.

– Vi har en väldigt fin Annersta-anda på skolan med fokus, trivsel och trygghet, säger hon.

Trygghet, delaktighet och samverkan

Skolan strävar efter att alla elever ska känna sig välkomnade och accepterade. Alla ska känna sig trygga där kränkningar är det viktigaste att jobba bort. Detta görs genom utökad mentorstid för att planera aktiviteter, systematiskt mellan lärare på skolan. Alla elever och lärare får vara delaktiga i ordningsreglerna, som sedan beslutas av Yvania Medina.

Annerstaskolan värdesätter ett nära arbete med vårdnadshavare, genom framförallt regelbundna forum för samverkan och öppna hus. Detta för att alla ska få ställa frågor och ha synpunkter. Dessutom är skolan stolta över förvaltningsgränserna över kommunen. Det finns ett välfungerande föräldrastöd som erbjuder stöd vid ett tidigt skede i förebyggande för att inte hamna på fel bana.

– Samarbetet med vårdnadshavare är något vi prioriterar högt, säger Yvania Medina.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami