onsdag 22 maj 2024

Antalet öppna drogscener minskar i Botkyrka kommun

Läs också
Hallunda centrum
Hallunda centrum. Foto: Creative common licenser

Botkyrka kommun har lyckats få bort de öppna drogscenerna i Norsborg centrum och Hallunda centrum. Detta via en aktiv samverkan mellan kommunen och polisen. 

Kommunen menar att området blivit tryggare genom insatser som tagits av samverkan. 

Öppna drogscener ansvarar för problematiken

Enligt brottsstatistik har områden med öppna drogscener en högre andel våld och skjutningar än andra områden. Öppna drogscener i närområdet ökar otryggheten för invånarna. Detta har Botkyrka kommun tillsammans med polis arbetat för att förebygga genom olika insatser i området. Enligt Botkyrka kommun har det gjorts insatser, exempelvis en högre närvaro av trygga vuxna i berörda områden.

Kommunen har även arbetat med att organisera aktiviteter och samverkan mellan olika aktörer på platserna. 

–  Vi tror att vårt gemensamma arbete med polisen, civilsamhället och fastighetsägarna har påverkat att området blivit tryggare. Att det inte finns någon öppen drogscen hoppas vi ska hjälpa våra medborgare att känna sig trygga att använda de resurser och service som finns i deras närområde, uppger kommunens områdesstrateg Parvaneh Sharafi för på Botkyrka kommuns webbplats. 

Myndigheternas samarbete ger positiva resultat

Enligt polismyndigheten har beslagtagningen av narkotika bidragit till de minskade drogscenerna i Stockholms län. Under 2023 beslagtog Tullverket 11 ton narkotika, ett fördubblande resultat jämfört med det tidigare året. 

Polismyndigheten menar att det gemensamma samverkansarbetet har gett effektiva resultat eftersom det krävs att man bekämpar brottet tillsammans med brottets orsak för att kunna öka tryggheten i samhället. Polismyndigheten har tillsammans med länsstyrelsen Stockholm, länets kommuner, Region Stockholm, Kriminalvården och Tullverket arbetat mot den organiserade kriminaliteten i två år.

Enligt polismyndigheten har en kartläggning av de öppna drogscenerna nyligen gjorts som visar att tio öppna drogscener tagits bort i detta samarbete. Kartläggningen visar även att inga nya drogscener tillkommit och att de nuvarande drogscenerna minskat till ytan.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami